V Paláci Kinských promlouvá asijské umění skrytou řečí rostlin

Rostlinné symboly a motivy v asijském umění jsou tématem nové expozice v pražském Paláci Kinských. Národní galerie ho otevírá po dvou měsících, kdy se rozhodla uzavřít tamější předchozí stálou expozici. Podívejte se na video:

Asijské umění promlouvá skrytou řečí rostlin (zdroj: ČT24)

Expozice asijského umění dostala novou podobu. Doplňuje ji projekt Skrytá řeč rostlin, který propojuje rostlinnou tematiku tradičního asijského umění se současnými uměleckými intervencemi. S novou expozicí se počítá do 3. ledna 2016.

Tématem výstavy je prolínání motivů napříč asijskými kulturami. K vidění jsou rostliny v různé podobě na škále materiálů od textilu, laku, kovu, porcelánu až po papír. Jedním z ústředních exponátů je íránský hedvábný koberec datovaný kolem roku 1600. „Dekor kelimu dokládá čínský vliv v islámském umění, a je tak ideální reprezentací konceptu projektu Skrytá řeč rostlin,“ uvádí kurátorka výstavy Lenka Gyaltso.

Motivy květin od Jana Kaplického

Expozici tradičního umění doplňují intervence současných českých, slovenských a asijských autorů. Inspirovali se vizuální stránkou a ikonografickými podobami tradičních asijských rostlinných námětů. Svá díla představí přední umělci mladší i střední generace, jako jsou fotograf Jiří Thýn, slovenská multimediální umělkyně Denisa Lehocká nebo Lucia Sceranková, loňská finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého.

V expozici jsou videa či krátké japonské animované filmy ze školy předního nezávislého animátora Kodžiho Jamamury nebo práce českých šperkařů, včetně laureátů prestižního ocenění Czech Grand Design, studií Zorya a Blueberries Jewelry. Vystaveno je také několik malířských děl s rostlinnou tematikou z málo známé tvorby Jiřiny Kaplické, která doplní výběr autorských šperků s motivy květin od Jana Kaplického.

Palác Kinských na Staroměstském náměstí v Praze je sídlem Sbírky orientálního umění Národní galerie od roku 2010, kdy byla přesídlena ze Zámku Zbraslav. Sbírka orientálního umění, jež v roce 2015 oslavila 63 let své existence v rámci pražské Národní galerie, spravuje přes 13 tisíc předmětů původem z Japonska, Číny, Koreje, Tibetu, jižní a jihovýchodní Asie, islámské kulturní oblasti a Afriky. Vedle Náprstkova muzea, které je součástí Národního muzea, je Národní galerie jedinou veřejnou institucí zaměřující se na sbírání, studium a prezentaci asijského umění v Česku. Rozsahem a významem patří Sbírka orientálního umění k předním kolekcím podobného materiálu ve střední a východní Evropě. Další podrobnosti najdete na stránkách Národní galerie.