Ony jsou bez domova a plné emocí

Studio Alta na konci května v premiéře uvedlo velmi netradiční inscenaci s názvem Ony. Dokumentární představení vychází ze životních příběhů sedmi různě starých žen bez domova – ve věku dívek i babiček. V novém projektu otevírají citlivá osobní témata. Své zážitky a zkušenosti vyjadřují pomocí tělové a hlasové exprese, živé hudby a zpěvu. Vznik představení umožnila obecně prospěšná společnost Jako doma, která sdružuje ženy, jež se dostaly do tíživé životní situace, a pomáhá jim integrovat se do společnosti.

Ani jedna z interpretek není herečka či tanečnice, tak se na začátku trochu obávám o uměleckou kvalitu. Vypadá totiž, že na jevišti před zaplněným auditoriem stojí všechny poprvé a některým se to daří méně, některým více. Už po malé chvilce ale odhazují počáteční ostych a scénickým světlům přivykají. Odpadá pak strojenost při pronášení slov, která trochu připomínala deklamaci při přednesu školní básně, a roztřesená kolena. Ženy záhy vystupují zcela bezprostředně a stejně tak obnažují i svá traumata.

Probírá se rodičovství, partnerství i přátelství, smutná formativní léta v dětském domově, násilnický manžel či nezájem a chlad vlastní matky. Syrová scéna bez šál a kulis je posázena různými rekvizitami a výtvarnými objekty. Hodně dominantní jsou vycpaní hadroví panáci, kteří ztělesňují osoby, jež hrají důležité role v životech těchto sedmi žen. Ty v průběhu představení recitují, zpívají i rapují a občas mají v očích slzy. Vzduchem víří emoce, příchuť nesplněných snů a zároveň je tu všudypřítomná víra ve světlo na konci tunelu.

Díky té nečekané a nehrané intenzitě prožitku v tvářích, v nichž mají tyhle ženy a dívky vepsanou bolest a utrpení, kterými v životě prošly, si diváci místy připadají skoro až jako voyeuři. Až tak hluboko do nitra interpretky přítomné publikum nakonec pustí. Večer je velkým zážitkem a autentické příběhy těch, s nimiž se život nemazlil, všechny přítomné osloví. Při první repríze mohou diváci emocím podlehnout 11. června.

Autorky a účinkující: Růžena Čatlošová, Nina Dlhošová, Alena Dvořáková, Jana Horská, Nikola Kotlárová, Kateřina Mašková, Ivana Trousílková a dále Tereza Jílková, Kateřina Jungová, Zuzana Matěchová. Koncepce a režie: Kateřina Jungová. Hudba: Tereza Jílková a Zuzana Matěchová. Výprava: Dagmar Urbánková. Produkce: Jako doma - Homelike, o.p.s.