Stále je co objevovat! FOK podnikne výpravu s Curou a Inkinenem

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK spojí v 81. sezoně dvě zdánlivě neslučitelné země: Finsko a Argentinu. Šéfdirigentem bude Fin Pietari Inkinen, rezidenčním umělcem pak argentinský tenorista José Cura. V sezoně s podtitulem „Stále je co objevovat!“ se představí nejen jako pěvec, ale také jako dirigent a skladatel.

„Jednaosmdesátá sezona je oslavou lidského hlasu. Vždyť vedle Josého Cury do Smetanovy síně vstoupí Dagmar Pecková, Štefan Margita, Simona-Houda Šaturová, Felix Rumpf, Dasha, Marie Fajtová či Zdeněk Plech. Ti všichni spolu s pražskými symfoniky budou sdílet krásu hudby objevené i dosud neobjevené,“ uvedl do 81. sezony dramaturg FOK Martin Rudovský.

Rezidenční umělec Cura chce pražské publikum překvapit. „Pokaždé když přijedu, připravíme nějakou speciální událost, ne jen běžný koncert. Prvním bude v říjnu hudební drama o básníkovi Pablu Nerudovi a jeho manželce. Budeme ho představovat prostřednictvím jeho básní,“ prozradil. 

Na spolupráci s Inkinenem se těší: „Obejmeme tu prakticky celou planetu, od Finska po Argentinu. To může být zajímavé spojení zkušeností. Stejně jako spojení velmi mladého a vysoce profesionálního dirigenta se mnou jako starým lišákem, který má tolik zkušeností, kolik je panu dirigentovi let.“

José Cura: Obejmeme prakticky celou planetu (zdroj: ČT24)

Oba umělci budou u FOK působit tři sezony. Dirigent Inkinen se poprvé představí ve čtvrtek 21. května na festivalu Pražské jaro s česko-finským hudebním programem. Celkem ho s pražskými symfoniky čeká dvanáct koncertů. Prologem sezony 2015/2016 bude 26. srpna koncert v pražské Valdštejnské zahradě, kde zazní filmová hudba a Slovanské tance Antonína Dvořáka. Zahajovací koncert s novým dirigentem Inkinenem v Obecním domě s hostujícím Pavlem Šporclem nabídne 16. září díla Dvořáka, Bohuslava Martinů a Esy-Pekky Salonena.