Recenze: Jiné domy

Martin Strakoš a Radovan Lipus jsou pro mne snad ty nejpřitažlivější osobnosti Severní Moravy. Dohromady dokonce vytvářejí sousoší renesanční rozmáchlosti - od zaníceného památkářského boje proti neobyčejným záporným silám současnosti po literární skvosty, vtipnou televizní osvětu a zajímavá divadelní režijní díla. Právě nyní můžeme sledovat další zajímavou akci, kterou hodnotí anebo na kterou upozorňují vtipnými texty v malém praktickém katalogu. Je to výstava, kterou připravilo ostravské Centrum nové architektury (CNA) jako putovní. Zahájila svou cestu v nové galerii Albertovec u Hrádku u Opavy a jmenuje se tak trochu bondovsky Jiné domy 007.

Autoři výstavy, vedení CNA David Floryk, Kamil Mrva a Radim Václavík, oslovili sedm místních architektonických ateliérů v rámci své chvályhodné náplně podporovat dobrou současnou moderní architekturu a informovat o ní nejširší veřejnost. Výstava, která je opravdu malá rozsahem, naplnila nyní přízemí Frágnerovy galerie velmi střízlivou a stručnou, převážně fotografickou prezentací a stala se mezi odborníky magnetem, přitahujícím kvalitou představovaných projektů.

Jsou to opravdu jiné domy, které vznikají samozřejmě v posledních letech po celé republice, byvše však utopené v moři neuvěřitelných a neladících, tak trochu nešťastných, výplodů masové stavební kultury. Jsou jiné proto, že přesně slouží jsouce vytvářeny na míru inteligentnímu zákazníkovi. A radostným překvapením, které výstava přináší, je zjištění, že takové domy vyrůstají v nečekané eleganci, kráse a účelnosti také právě tam, na Severní Moravě. Architekti Bindr, Frolíková-Palánová, Kocych, Mrva, Nasadil, Václavík a Wittassek drží laťku tak vysoko, že se až hlava zatočí. Plná výstavní síň, kde lidé upřímně zaujati nejen elegancí nevtíravých a přitom nápaditých návrhů obdivují materiálovou fantazii a zejména detailně studují vtipná dispoziční řešení, úžasnou práci se světlem, střídmé zacházení s prostorem, potvrzuje úspěch.

Škála nových staveb z prken oněch sedmi ateliérů stojí za zamyšlení a za zaznamenání. Protože jestli máte teď na podzim trochu času, vezměte vůz a namalujte si do mapy trasu cesty, která přinese potěšení nejen vám a vašim přátelům, ale i všem, kteří neúnavně na šíření kultury a kouzla nové české architektury pracují. Tak kampak? Opava, Chvalíkovice, Šeděnkova, Kásné pole, Frýdek-Místek, Kopřivnice, Vřesina u Hlučína, Ostrava, Třebovice ve Slezsku.