Pyramidy knih. Svět knihy patří Egyptu

Poznejte Egypt po dvou revolucích, nabádá 21. ročník Světa knihy, který spojuje literární festival a největší český knižní veletrh. Na literaturu země (nejen) pyramid se letos zaměřuje, v pražském Průmyslovém paláci představí ale od 14. do 17. května celkem tvorbu 35 zemí a regionů.

Téměř dvacítka spisovatelů a dalších osobností egyptské kultury chce na veletrhu i festivalu přiblížit českým čtenářům jak kulturní historii, tak především současnost Egypta. Seznámí se například s tvorbou nositele Nobelovy ceny Nagíba Mahfúze, studenti arabistiky zahrají divadlo podle jeho románu Skandál v Káhiře.

„I když jsou naše kultury vzdálené, prostřednictvím knih se spojujeme a jsme schopni navázat komunikaci,“ domnívá se velvyslankyně Egypta v ČR Amana Fahmíová. Chtěla by, aby se veletrh stal symbolickým oknem, kterým lze spatřit pravou tvář této severoafrické země a identitu tamních lidí, která „není ani muslimská, ani křesťanská, ani koptská, ale prostě egyptská“.

Ilustrační foto
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Zastoupeny budou na Světě knihy i nám vzdálenější literatury z Číny, Jižní Koreje, Ázerbájdžánu nebo Kanady, ale také evropské země. Širší prostor tradičně patří německojazyčným státům. „Das Buch program“ přivítá například německého spisovatele Thomase Brussiga, jehož i u nás proslavila kniha Hrdinové jako my; či švýcarského autora Charlese Lewinského. Ten přiveze román o herci Kurtu Gerronovi, který byl v terezínském ghettu donucen natočit pro nacisty propagandistický film.

Od antikvariátu po sci-fi

Do dalšího programu zahrnul Svět knihy například „literární diasporu“. Připomíná v ní autory, kteří žijí za hranicemi Česka, ale na svou rodnou zem nezapomněli. Za hranice, ovšem jiných světů, se vydá také prezentace fantasy a sci-fi tvorby; mezidruhové hranice umění pak překročí část věnovaná fotografickým publikacím jako součásti knižní kultury. „Antikváři jako každý rok připraví Literární míli, kde si lidé mohou najít tituly, které vycházely už v minulém století. Připravili také krásnou výstavu knižních obálek Josefa Čapka,“ doplnila k programu ředitelka veletrhu Dana Kalinová. Svůj stánek má na Výstavišti i Česká televize, připomíná mimo jiné padesáté výročí večerníčku.

Česká televize ve Světě knihy (zdroj: ČT24)

Součástí Světa knihy je i letos představení filmových a divadelních adaptací literárních děl. A předána bude během veletrhu řada ocenění, mimo jiné Cena Jiřího Ortena nebo anticena Skřipec za nejhorší překlad.