Osypky z romantiky u první české Emmy nehrozí

Všechny čtenářky s romantickou vírou v osudovou lásku znají knihy Jane Austenové. Premiéra Moravského divadla v Olomouci je příležitostí poznat vedle nejskloňovanějších - Rozumu a citu, Pýchy a předsudku - další příběh o rozpolceném srdci ženy počátku 19. století. Romantická komedie Emma je vůbec první českou divadelní adaptací stejnojmenného románu.

Dramatizace shodou okolností vznikla přesně dvě stě let od vydání románu. Na jeviště se ho rozhodla převést dramaturgyně olomoucké činohry Markéta Machačíková spolu s režisérem Šimonem Dominikem. Oproti předloze posílili prý důležitost některých postav a také do inscenace přidali víc situačního humoru. „V Anglii jsem viděl filmovou adaptaci s Gwyneth Paltrowovou v titulní roli a dodne si ji dobře pamatuji, takže jsem věděl, do čeho jdu,“ poznamenal režisér. 

V Olomouci si hlavní roli zahraje Lenka Kočišová. „V každé z nás je pevně vsazená touha po romantice a po tak trochu pohádkové lásce. V jejích knížkách se ale také skrývá hluboké pochopení podstaty ženské povahy a duše,“ říká o příbězích Jane Austenové. Její Emma je hezká, bystrá a bohatá dívka, která nemusí a také nemá na vdavky ani pomyšlení. Domnívá se ale, že jen ona nejlépe ví, kdo si zaslouží jakého partnera, a že je její povinností této schopnosti pro blaho všech využít. Když se ujme mladičké Harriet, dívky z nižších vrstev, rozhodne se najít manžela podle svých představ i jí. 

Tvůrci slibují chytrou romantickou komedii nejen pro dámské publikum. „Doufám, že potěšíme ženy, které milují romány a filmové adaptace Jane Austenové. Režisér-muž je v tomto případě zárukou, že muži, kteří budou doprovázet své partnerky na představení, nedostanou osypky z přemíry romantiky,“ přeje si dramaturgyně.

V představení se budou také tančit autentické anglické lidové tance z přelomu 18. a 19. století a zpívat zhudebněné básně Williama Blakea a Williama Wordswortha. Scéna v podobě zahradního bludiště odkazuje na dobovou zahradní architekturu. 

V premiéře se diváci s Emmou seznámí v Olomouci v pátek 8. května. Hra zahájí 19. ročník festivalu Divadelní Flora.