PEN klub ocenil Charlie Hebdo, někteří ho ale kritizují za netoleranci

Cena Mezinárodního PEN klubu za odvahu v boji za svobodu slova putuje francouzskému časopisu Charlie Hebdo. Jeho pařížská redakce se stala v lednu terčem krvavého útoku islamistů, při němž zahynulo devět novinářů. Udílení cen v New Yorku provázela přísná bezpečnostní opatření i kritika některých spisovatelů. Cenu za celoživotní dílo pak převzal britský dramatik a scénárista českého původu Tom Stoppard.

„Obrana lidí zavražděných za uplatňování svého práva na svobodu projevu je základní hodnotou PEN klubu,“ uvedl předseda organizace PEN klub Andrew Solomon. Ocenění podle něj náleží současné redakci za to, že se nenechala násilím zastrašit.

Při teroristickém útoku na redakci časopisu Charlie Hebdo zahynulo letos v lednu dohromady dvanáct lidí včetně šéfredaktora a několika kreslířů. První vydání po atentátu se ale objevilo v řádném termínu 14. ledna díky podpoře předních francouzských redakcí a rychle se vyprodalo, stejně jako jeho pozdější dotisky.

Mezinárodní PEN klub ocenil Charlie Hebdo (zdroj: ČT24)

Volba Charlie Hebdo jako držitele ceny za odvahu bránit svobodu projevu se nesetkala s jednoznačným přijetím. Kanadsko-srílanský prozaik a básník Michael Ondaatje, nigerijsko-americký spisovatel a historik umění Teju Cole či americká autorka Rachel Kushnerová, se na protest odmítlo zúčastnit slavnostní ceremonie.

Přes sto dalších autorů podepsalo protestní dopis, v němž kritizovali „kulturní netoleranci“ redaktorů časopisu. Na straně časopisu naopak stojí Art Spiegelman, kreslíř a autor komiksu Maus, nebo Salman Rushdie, autor Satanských veršů, kvůli kterým mu islamisté vyhrožují smrtí.

Cenu PEN klubu a Allenovy nadace za službu literatuře převzal Tom Stoppard, při přebírání se ale zapojil do debaty o Charlie Hebdo. „PEN klub neexistuje proto, aby bránil některé pronásledované spisovatele a jiné pronásledované spisovatele nebránil,“ uvedl. V boji za svobodu slova si tak podle něj nelze vybírat.