Na veletrhu v Bogotě ukradli vzácný výtisk Sto roků samoty

Knižní veletrh v kolumbijské Bogotě nepokračuje šťastně. Neznámý zloděj totiž ukradl podepsané první vydání slavného románu Sto roků samoty spisovatele Gabriela Garcíi Márqueze. Publikace je jedním z pouhých 8 tisíců výtisků románu, které v roce 1967 vydalo argentinské nakladatelství.

Legendární knihu střežila uzavřená vitrína, která byla součástí pavilonu zasvěceného mytickému městu Macondo, které se v románu Sto roků samoty i dalších dílech autora vyskytuje. Právě vzpomínce na jeho díla letošní veletrh v Bogotě patřil.

Policie tvrdí, že spis zmizel v sobotu, úřady o jeho zmizení však informovaly až v pondělí. V sobotu prošlo expozicí zhruba 8 tisíc lidí a policisté se nyní snaží zjistit, zda jim nějaká vodítka budou moci poskytnout bezpečnostní kamery. „Tato konkrétní ukradená kniha byla uzamčená ve skříni spolu s dalšími. Nejsme si jisti, jak ke krádeži došlo, ale proto jsme už případ začali vyšetřovat,“ zaznívá od pátrajících. 

Sto roků samoty vypráví příběh o životě rodiny ve vymyšlené vesnici Macondo nedaleko karibského pobřeží, kde sám Márquez vyrůstal. Stěžejní dílo magického realismu mu v roce 1982 vyneslo Nobelovu cenu za literaturu. Dočkalo se překladu do 37 jazyků a po celém světě se ho prodalo přes 30 milionů výtisků.

Dílo patřilo obchodníku s literaturou Álvaru Castillovi, který sbíral první vydání knih Gabriela Garcíi Márqueze. Spisovatel mu do prvního vydání Sto roků samoty napsal věnování. Sám zemřel v loňském roce ve věku 86 let.