ČT se může stát filmovou „laboratoří Evropy“

Filmová laboratoř České televize pracovala donedávna jen s barevným materiálem. Podařilo se jí ale zachránit vyvolávací linku na zpracování klasického černobílého filmu. Jde o jedno z pouhých dvou funkčních zařízení tohoto typu u nás. Vyvolávací linka, která bude v těchto dnech uvedena do provozu, poslouží nejen ČT, ale i studentům FAMU nebo čištění archivních materiálů z celé Evropy.

ČT linku získala z laboratoří Barrandov, které práci s klasickým filmem takzvanou mokrou metodou nedávno ukončily. „Asociace českých kameramanů a FAMU se na nás obrátily, abychom tuto vyvolávací linku zachránili, neboť pro studenty filmových škol má práce s klasickým materiálem neocenitelný přínos pro jejich budoucí tvůrčí činnost, zejména pro osvojení základů filmařské práce,“ uvedl ředitel techniky ČT Ivo Ferkl.

„Digitální technologie je využívána pro své neoddiskutovatelné ekonomické výhody, avšak na naši Filmovou laboratoř se stále obrací i zahraničních produkce, které stojí o zpracování klasického filmového materiálu. Například v oblasti reklamy, kde je kladen důraz na věrnost podání barev, má film nezastupitelnou roli,“ domnívá se.

Péče o tento typ technologie je rovněž velmi důležitá ve vztahu k rekonstrukcím materiálů nejen z Archivu a programových fondů České televize, ale například i z Národního filmového archivu. „Komerční laboratoře na zpracování filmového materiálu pomalu mizí, ale v archivech po celém světě leží stovky, tisíce filmů, které musí být čištěny a opravovány před jejich digitalizací, a to bez této technologie nelze. Budoucnost proto patří provozně menším laboratořím typu České televize, které jsou součástí většího celku a nejsou tak ekonomicky závislé na zakázkách zvenčí,“ doplnil vedoucí Filmové laboratoře České televize Tomáš Hejduk.

Vyvolávací linka na zpracování klasického černobílého filmu
Zdroj: ČT24/ČT

V posledních dvou desetiletích se laboratoř podílela na výrobě několika stovek koprodukčních filmů a mnoha malometrážních snímků, dokumentů, televizních filmů a dalších projektů. Podstatnou část výroby tvoří i komerční zakázky pro externí, často zahraniční produkce a dlouhodobá spolupráce s Národním filmovým archivem. V současné době je v laboratoři zpracováván film studentů FAMU s názvem Třetí poločas, jehož je Česká televize koproducentem.

Vydáno pod