Třeboň nepropásne Ani(jeden)film

Třeboň otevírá brány všem milovníkům animovaného filmu – až do neděle ve městě totiž probíhá festival Anifilm. Přehlídka uvede řadu oceňovaných filmů z celého světa pro děti i dospělé. Připomene také české animované reklamy nebo padesátiny oblíbeného Večerníčka. Nesoutěžní část nabídne retrospektivu významných osobností z oboru. Stranou zájmu nebude ani program věnovaný oslavám 100 let švédské animace.

Celovečerní soutěžní filmy na Anifilm dorazily z celého světa. Pomyslná filmová bitva proběhne v kategorii pro dospělé i pro děti.

V kategorii pro mladší diváky se své české premiéry dočkají postavičky skřítků ve snímku Muminci na riviéře. Snímek plně ctí výtvarný projev finské spisovatelky a ilustrátorky Tove Janssonové, stejně jako její humor, a je tak upřímnou adaptací knih. O stejnou cenu se bude ucházet také irské studio Cartoon Saloon s nejnovější Písní moře, jež byla letos nominována na Oscara a vypráví příběh o dívce, která je poslední z tuleních víl. Z Japonska je i další soutěžní film Giovanniho ostrov se zvláštním uznáním poroty na festivalu v Annecy, který zachycuje události po druhé světové válce, kdy malý japonský ostrov obsadili Sověti. Čtvrtým zástupcem v této soutěžní kategorii je výtvarně svérázný, atmosférický švédský snímek Cesta do říše krále pírek ztvárněný 3D animací.

Dospělé se bude pro změnu snažit zaujmout adaptace knihy Libanonce Chalíla Džibrána Prorok. Film dabovala i produkovala herečka Salma Hayek. Lotyšská animátorka Signe Baumane zase ukáže své Šutry v kapsách – tedy biografii o boji s depresemi. Podivuhodné příběhy natočené podle E. A. Poea představí sám režisér Raul Garcia, který před tímto filmem animoval třeba Pocahontas či Lvího krále. A posledním soutěžním filmem je španělská hororová „plastelínová“ komedie Posedlý, jejímiž hlavními ingrediencemi jsou Lenin, potoky krve, satanismus, exorcismus, flamenco a korida. V soutěžní kategorii Česko svého zástupce nemá.

  • Jedním z velkých témat letošního ročníku bude aplikovaná animace a jeden z aktuálních trendů v oboru, tzv. street animace.
  • Tradičním tahákem je také program věnovaný budoucím filmům Works in Progress, kde se představí chystaný snímek Jana Švankmajera Hmyz.
  • Cenu za celoživotní dílo převezme „první dáma animace“ Vlasta Pospíšilová.
Třeboň žije Anifilmem (zdroj: ČT24)