Žádné sbohem. Charles Aznavour vydává v 90 letech novou desku

Paříž - Francouzský šansoniér Charles Aznavour natočil novou desku, kterou dává rozhodně najevo, že se ani ve svých 90 letech nechystá do důchodu. Nové album pod názvem Encores (Přídavky) si sám napsal, zkomponoval a sestavil.

„Je to poprvé, co jsem napsal album, které hovoří o mé minulosti," uvedl Aznavour, podle kterého se v něm mísí „válka, hnutí odporu a místa, kam se chodilo opíjet". Od vydání předchozího alba utekly čtyři roky. „Nikdy, nikdy jsem neřekl sbohem," svěřil se tehdy před zahájením šňůry koncertů.

Pavel Klusák: Aznavour je ambasadorem poválečného období (zdroj: ČT24)

Ve vystupování pokračuje i v současnosti, od loňského roku navštívil například New York, Moskvu, Montreal nebo Londýn. Loni v květnu oslavil své devadesátiny na pódiu v Berlíně. V září chystá šest koncertů v Paříži.

„Zůstává ambasadorem poválečného období, padesátých, šedesátých a začátku sedmdesátých let, kdy americký zábavní průmysl ještě vše neválcoval a Evropa třeba díky francouzským šansoniérům nabízela alternativu a mluvila do mezinárodního sektoru šoubyznysu,“ říká hudební publicista Pavel Klusák.

Aznavour, který zpívá v šesti jazycích, za svou osmdesátiletou kariéru složil údajně přes tisíc písní a prodal přes 100 milionů desek. Od roku 1995 je Aznavour, který se narodil v Paříži jako syn arménských uprchlíků, stálým vyslancem UNESCO pro Arménii a od roku 2009 arménským velvyslancem OSN ve Švýcarsku.

Aznavour, který 22. května oslaví již 91. narozeniny, je považován za světovou legendu. Je označován za nového romantika, Napoleona šansonu, francouzského Franka Sinatru, nebo malého muže se smutnýma očima, který do francouzské hudby přinesl nostalgii, melancholii i dříve tabuizovaná témata. Vloni natočil se současnou francouzskou šansoniérkou Zaz píseň J'aime Paris au mois de mai (Miluji májovou Paříž):

V České republice Aznavour nikdy nezpíval, v bývalém Československu koncertoval jen jednou, v listopadu 1978 v Bratislavě. V Praze měl koncertovat v roce 1969, své vystoupení ale zrušil v souvislosti se smrtí Jana Palacha.

Vydáno pod