OBRAZEM: První esoterická výstava v podzemí ostrožského zámku

Uherský Ostroh - Mystika se prolíná s lidskou fantazií na vůbec první esoterické expozici na Moravě. Ta se ukrývá v podzemí zámku v Uherském Ostrohu. Inspiraci k její podobě jí poskytl přední český malíř a psycholog Zdeněk Hajný.

Sklepení ostrožského zámku bylo po desetiletí opuštěné. Nyní je plné hudby, barev a mluveného slova. Nová podzemní výstava není popisnou expozicí, ale návštěvník na ní musí zapojit vlastní fantazii. Tak to zamýšlel i autor její předlohy Zdeněk Hajný. Na jeho obrazech jsou totiž vedle sebe andělé i astrální světy, stejně jako na výstavě.

Interaktivnost expozice potvrdila i vedoucí odboru kultury Městského úřadu v Uherském Ostrohu Andrea Helmichová. „Je tam například i snímač, který reaguje na dotek. Když se ho návštěvníci dotknou, tak uslyší tep srdce,“ vysvětlila Helmichová. Na ně působí výstava uklidňujícím dojmem. „Je to jako zastavení v čase, uvědomění si sebe sama,“ popsala svůj prožitek Jiřina Galušková. S tím souhlasí i další návštěvnice Klára Fabo. „Člověk se tu zklidní. Má čas přemýšlet, který v každodenním životě nemá,“ řekla.

Artefakty Zdeňka Hajného má ostrožská radnice zatím zapůjčené na 50 let. Esoterika přitom obci na Slovácku není cizí. Stovky lidí z celé republiky si oblíbily i Bylinkové dny, seriál přednášek, který začíná už příští pondělí.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Zámek stojí na pravém břehu řeky Moravy v západní části města Uherský Ostroh, asi osm kilometrů jižně od Uherského Hradiště. Na zámku jsou k dispozici tři prohlídkové trasy - zámecká galerie, zámecká věž a expozice v podzemí zámku.