O Amy bez Amy. Otec zpěvačky chce žalovat filmaře

Zesnulá Amy Winehouse se kromě sochy, která bue odhalena v září, dočká také vlastního filmu. Její rodina však tvrdí, že je snímek zavádějící, a to i přestože na něm od počátku spolupracoval otec zpěvačky. Od projektu se teď distancuje, a dokonce zvažuje žalobu. Premiéru dokumentu s názvem Amy uvede festival v Cannes.

Otec Amy Winehouse nesouhlasí s filmem o dceři (zdroj: ČT24)

Amy Winehouse za svůj sedmadvacetiletý život způsobila v hudebním světě pozdvižení svým nakřáplým hlasem i svým nezřízeným osobním životem. Její diskografie čítá tři položky, přičemž poslední deska Lioness: Hidden Treasures byla vydaná až posmrtně. O svérázné umělkyni teď vypráví snímek režiséra Asifa Kapadia.

Ten se rozhodl své dílo sestavit ze záběrů i z rozhovorů a promluv, které Winehouse poskytla v době slávy i před ní. Tvůrci dokumentu neměli díky pečlivé práci paparazzi o materiál nouzi. Řadu materiálů (např. záběry z mládí) navíc filmařům poskytla samotná rodina. Otec umělkyně je však z výsledků zklamaný.

„Chtěli natočit hollywoodský trhák. Zapomněli, že to je dokument. Vystupuje tam padouch, to jsem já, a na konci hrdinka zemře, což je Amy,“ stěžuje si Mitch Winehouse. Vadí mu hádky vytržené z kontextu, jeho nepřítomnost v poslední třetině snímku navozující údajně dojem, že se o dceru nestaral. Dílu dále vytýká tendenční střih. 

  • „Nebojuji jen za sebe, ale i za Amy. Takový film by si nepřála. Chtěla by například, aby se ve filmu objevil muž, kterého si skoro vzala, a mě by určitě nechtěla vidět v takovém světle, protože věděla, čím jsme si prošli,“ uvedl.

Autoři snímku se kritice brání. „Když jsme byli osloveni, abychom se pustili do natáčení, měli jsme plnou podporu rodiny Winehousových a k celému projektu jsme přistupovali naprosto objektivně,“ tvrdí.

Vydáno pod