Kostru Langovy výstavy tvoří plejtvák obrovský

Praha - Kovová kostra velryby nápadně podobná té, která visí v Národním muzeu, na první pohled zaujme v instalaci s názvem Sběratelé kostí, kterou představuje Dominik Lang v pražské galerii Hunt Kastner.

Ostatně právě příběh kostry plejtváka a dalších exponátů Národního muzea pocházejících z devatenáctého století inspiroval současnou výstavu Dominika Langa. „Uspořádali jsme stolní společnost v duchu vlasteneckých společností z 19. století, kdy přijedou patroni umění. Tak jsme je pozvali ke stolu tady v útrobách té velryby,“ vysvětlil umělec.

Lang: Do galerie si člověk nechodí odpočinout

Všechny příběhy jsou na této výstavě zdánlivě schované pod těžkou konstrukcí, ale sám autor říká: Do galerie si člověk nechodí odpočinout. „Mám pocit, že umění má otvírat imaginaci, aktivovat nějaké zasunuté sféry uvažování. Nemá provokovat ve smyslu nějaké levné vulgární provokace, ale má vzbuzovat nějaký zájem o informování se,“ myslí si Lang. Pro ty, kteří ne vždycky rozumí výtvarníkům, vytvořili studenti Dominika Langa bezplatnou uměleckou poradnu.

Kostru Langovy výstavy tvoří plejtvák obrovský (zdroj: ČT24)
Vydáno pod