Juan Goytisolo nezradil sám sebe. Za to mu patří Cervantesova cena

Juan Goytisolo převzal 23. dubna Cervantesovu cenu – státní ocenění pro nejvýznamnější španělsky píšící tvůrce. Ostře kritický autor platí za moderátora vztahů s islámským světem i kritika západní politiky. Před třemi lety byl také hostem na pražském Festivalu spisovatelů.

Spisovatel Juan Goytisolo převzal Cervantesovu cenu (zdroj: ČT24)

Čtyřiaosmdesátiletý Goytisolo se celý život domáhal svobody a práva – snažil se nepodlehnout dogmatům jakékoli politické moci, vyrovnat se s multikulturními kořeny Evropy a zachovat svobodu národů a menšin. Jeho díla byla za režimu generála Franca ve Španělsku zakázána, i proto žije od padesátých let v Maroku.

„Pomáhá nám znovu uvažovat o již řečených a ustavených pravdách a názorech. Je impulzem k uvažování o naší přítomnosti a minulosti, a tím nám pomáhá lépe čelit naší budoucnosti,“ prohlásil o Goytisolovi španělský král Filip VI., který spisovateli Cervantesovu cenu udělil.

Goytisolo patřil k prvním, kdo upozornili na riziko propasti mezi Evropou a arabským světem. Dnes je považován za významného prostředníka v chápání muslimské kultury. Jeho kritickému pohledu neunikla ani okupace Československa nebo konflikty na Balkáně a Blízkém východě.

  • "Na světě je spousta důvodů být pobouřen a dobrý spisovatel je nemůže ignorovat, aniž by nezradil sám sebe," domnívá se.

Česky vyšly například jeho romány Cirkus, Svátky nebo Spodina. A taky ceněné Níjarské úhory, reportáže ze Španělska v době Francovy diktatury.

Cervantesova cena se udílí od roku 1976. Předává ji vždy 23. dubna, na výročí smrti Miguela Cervantese, španělský král. Laureátem může být jakýkoli španělsky píšící spisovatel. V minulosti se držitelem ocenění stali například španělský spisovatel Camilo José Cela či latinskoameričtí spisovatelé Octavio Paz z Mexika a Mario Vargas Llosa z Peru.