Vyčistit Karla Zemana, aby (nejen) Baron zase Prášil

Ani film nevydrží věčně. Projekt Čistíme svět fantazie chce očistit a zdigitalizovat tři snímky od režiséra Karla Zemana. Proměna čeká Vynález zkázy, Cestu do pravěku a Barona Prášila. Nadace české bijáky společně s Muzeem Karla Zemana a Českou televizí pořádá veřejnou finanční sbírku, jejíž výtěžek půjde na výše zmíněné účely. Proč přispět? „Filmy mého otce Karla Zemana představují originalitu a fantazii českého umělce a patří mezi světová umělecká díla. Je důležité, aby se jeho tvorba jednou úplně neztratila,“ říká dcera Ludmila.

Ludmila Zemanová:

„Vynález zkázy, Baron Prášil a Cesta do Pravěku jsou výtvarná, barevně stylizovaná díla, je to originální fantazie umělce. Nebude proto lehké tyto filmy restaurovat a upravit v digitální podobě tak, aby byly identické s originálním dílem Karla Zemana. Když se to však podaří, bude to úžasný počin v zachování a zprostředkování umění pro další generace, jako když se objeví starý vzácný obraz, který je odborníky restaurován a pak vystaven ve světových muzeích.“

Projekt byl zahájen už loni na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde se letos plánuje i symbolická premiéra „nového“ Vynálezu zkázy. V plánu je každý rok digitálně zrestaurovat jeden film. Snímky budou restaurovány podle mezinárodních standardů a aktuálních technologických možností v rozlišení 4K v nejvyšší možné kvalitě.

Filmový archivář a restaurátor James T. Mockoski, který u projektu zajišťuje supervizi, považuje snímek Vynález zkázy za velmi důležitý v historii kinematografie. „Vynález zkázy je naprosto dokonalý, máme tam použitou dvojitou expozici, se kterou Karel Zeman pracoval ohromujícím způsobem. Dalším fantastickým efektem v tom filmu jsou plátna a malby v pozadí,“ říká Mockoski. „Současní tvůrci jako je Wes Anderson, Tim Burton nebo Terry Gilliam se na něj odkazují,“ tvrdí americký expert.

Podle Mockoskiho nelze přesně říct, jak dlouho trvá restaurování jedné hodiny filmu. Záleží na každém snímku, na jeho poškození. Může to trvat dny až týdny. Nejobtížnější je prý při digitalizaci zachovat detaily, v případě Vynálezu zkázy například drobné tahy perem. Američan není příznivcem velkých zásahů do podoby filmu: „Právě u tohoto snímku se chceme přiblížit verzi, v jaké byl promítán na premiéře v Čechách a jak ho lidé znají.“

Restaurovaný Vynález zkázy se bude letos promítat na světové výstavě EXPO v Miláně. Právě na této výstavě, která se konala v roce 1958 v Bruselu, získal Zemanův film hlavní cenu. Původní snímek je populární také ve Spojených státech a i jeho vyčištěná verze se bude promítat v New Yorku.

Zájemci o zachování snímků mohou přispívat na transparentní účet Nadace české bijáky 107-5652650247/0100 nebo formou dárcovské sms v hodnotě 30 Kč ve tvaru DMS BIJAKY na číslo 87 777. Přispívat je možné pravidelně po celý rok zasláním sms ve tvaru DMS ROK BIJAKY, a to opět na číslo 87 777. Jedna roční DMS pokryje vteřinu restaurování filmu.

Digitalizace se ujme společnost UPP. Ta už má zkušenosti s jinými kousky české kinematografie - např. s Markétou Lazarovou, Hoří, má panenko, Všichni dobří rodáci nebo několik filmů Jana Švankmajera. Na vše přitom bude dohlížet právě dcera slavného tvůrce Ludmila Zemanová.

Vydáno pod