Česká filharmonie ve stodvacítce sveze i Magdalenu Koženou

Ke svému vůbec prvnímu koncertu, i výběrem skladeb, se vrátí Česká filharmonie v jubilejní 120. sezoně. K výročí sobě a posluchačům také nadělí špičku světových houslistů, nahrávku Čajkovského symfonií či mezzosopranistku Magdalenu Koženou, která bude rezidenční umělkyní sezony. Své plány představila ČF 14. dubna na tiskové konferenci, kterou v přímém přenosu odvysílal web ČT24, jako součást projektu ČT podporuje. Záznam najdete v tomto článku.

Magdalena Kožená koncerty na českých pódiích šetří, coby rezidenční umělkyni České filharmonii ji ale budou moci její příznivci slyšet hned několikrát - v písňovém recitálu, s komorním ansámblem a také ve speciálním poloscénickém programu. Do Prahy slavná mezzosopranistka zavítá v rámci rezidenčního programu, který ji zavede také do Londýna, Lucemburku nebo Berlína. Do Prahy přijede i její manžel Simon Rattle, který však pro tentokrát vymění taktovku za klavír (více čtěte zde).

Jubilejní sezonu zahájí Česká filharmonie v čele s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem koncerty 1. a 2. října, na němž zazní Šumařovo dítě Leoše Janáčka a Sukovu Pohádku spolu s druhou řadou Dvořákových Slovanských tanců. Koncert ke 120. výročí pak připadá na 4. ledna 2016. Přesně 120 let poté, kdy filharmonie vystoupila poprvé pod taktovkou Antonína Dvořáka, si první koncert připomene i dramaturgií toho výročního. Komplet Dvořákových Biblických písní, zazpívaných Janem Martiníkem, bude při té příležitosti natočen na CD.

Nepůjde o jedinou nahrávku sezony. Po úspěchu projektu Devět symfonií Antonína Dvořáka chystá filharmonie také nahrávku symfonií a koncertů Petra Iljiče Čajskovského pod vedením Semjona Byčkova. S Jiřím Bělohlávkem pak připraví deset titulů české hudby. Pro televizní uvedení by pak v budoucnu měly být zaznamenány všechny symfonie Gustava Mahlera a Bohuslava Martinů. Za významnou událost sezony označuje filharmonie koncertní provedení Janáčkovy opery Její pastorkyňa s finskou sopranistkou Karitou Mattilou v roli Kostelničky. Po pražské premiéře bude uvedena také v londýnské Royal Festival Hall.

120. sezona patří houslistům a dirigentům

„Připravili jsme přehlídku vynikajících houslistů,“ upozorňuje na další lákaldo programu generální ředitel České filharmonie David Mareček. "Do Prahy přijede Anne-Sophie Mutter, Frank Peter Zimmermann, Janine Jansen a Sergej Chačatrjan. V Beethovenově koncertu se po boku Valerije Gergijeva představí náš koncertní mistr Josef Špaček."

Výraznější pozornost chce filharmonie připoutat také k dirigentům - abonentní cyklus objevy pak představí nejzajímavější zahraniční dirigenty mladé generace; na pozici stálého hostujícího dirigenta nastupuje Jakub Hrůša. Uvede se v novoročním programu Orffovou kantátou Carmina burana v dubnu také Alpskou symfonií Richarda Strausse.

Dirigent Jakub Hrůša při zahájí festivalu Smetanova Litomyšl 2012
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Hlavní hostující dirigent Manfred Honeck připraví předvánoční program sestavený přímo pro Prahu; pod vedení Jiřího Bělohlávka zazní na koncertech v Rudolfinu například symfonie Beethovena, Mahlera či Martinů nebo Dvořákovo oratorium Stabat Mater.

ČF programem a volbou umělců chce pokračovat v cestě, kterou si zvolila s nástupem Jiřího Bělohlávka do pozice šéfdirigenta - tedy národního orchestru s mezinárodním úspěchem. Do 120. sezony vstupuje také s novým vizuálem, inspirovaným budovou Rudolfina.

  • Česká filharmonie a Česká televize. Česká televize je nově generálním mediálním partnerem České filharmonie a rozšiřuje tak dosavadní hlavní mediální partnerství. Diváci se mohou těšit na živé přenosy zahajovacího koncertu nové sezony České filharmonie, zahájení Pražského jara, Novoročního koncertu nebo open air koncertu na konci sezony. K vysílání jsou připraveny i záznamy edukačních projektů šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka, moderátora Marka Ebena a režisérky Alice Nellis.
Vydáno pod