Mumie v Turíně rozpletly obvazy a lákají do muzea

Mumie v egyptologickém muzeu v Turíně už si odpočinuly dost, teď je načase, aby se k nim vrátil ruch prohlídek a návštěvníků, před kterými tentokrát nechtějí skrývat vůbec nic. Po rozsáhlé rekonstrukci se tak znovu otevírá instituce, která před dvěma staletími patřila ke špičce v oboru. Nový cíl? Vrátit se zpět na nejvyšší příčky zájmu veřejnosti i odborníků.

Egyptské muzeum v Turíně skončilo s rekonstrukcí (zdroj: ČT24)

Oprav se kromě interiérů dočkaly samotné exponáty. Pomocí rentgenů, CT skenování nebo endoskopie docházelo k těm nejjemnějším archeologickým postupům. Přineslo to své ovoce – např. Nesimendžamova rakev ze sedmého století byla před renovací černá jako uhel.

„Pomocí laseru dosáhneme mnohem silnějšího dojmu. Můžeme okamžitě odstranit nečistoty. Sledovat, jak se ukazují původní barvy, je jako překvapení,“ popisují práce muzejníci, kteří mají konečně hotovo. „Studium našeho restaurovacího centra nám odhalilo důležité informace o pohřebních technikách, o rozkladných jevech a také o povaze materiálů, ze kterých tyto fantastické sargofágy vznikly,“ dodávají.

Muzeum založené v roce 1824 během rekonstrukce zdvojnásobilo své výstavní plochy a nabízí řadu artefaktů, které ležely v depozitářích. A také desítky nově restaurovaných sarkofágů a nástěnných maleb. V 19. století se do Turína sjížděli přední badatelé a archeologové, kteří chtěli něco znamenat.

Někdejší ikonické výzkumné centrum navzdory lehce zvadlé slávě v Itálii stále patří mezi desítku těch nejoblíbenějších. Průměrná návštěvnost se pohybuje kolem půl milionu lidí ročně. Další zájemce má kromě inovací přivést i světová výstava EXPO 2015 v nedalekém Miláně.