Johnny Blue se upsal německému hitmakerovi. Na mou duši

Producent a skladatel Ralph Siegel je v Německu hitmakerem středního proudu. Na konci března strhnul Městské divadlo Brno, kde měl světovou premiéru muzikál Johnny Blue, složený na Siegelovu hudbu. Příběh o slepém muzikantovi Johnnym Blue, který vymění duši za zrak, napsal a režíroval Stanislav Moša.

Johnny Blue zpívá v Brně (zdroj: ČT24)

Siegel je mimo jiné kmenovým skladatelem pěvecké soutěže Eurovize, na přelomu 70. a 80. let byl producentem Karla Gotta. A příběh Johnnyho Blue není nepodobný tomu, který několikanásobný zlatý slavík prožil v muzikálovém filmu Hvězda padá vzhůru, vytvořeném na motivy Tylova Strakonického dudáka. 

V brněnské inscenaci, jejíž děj se odehrává v současném Hamburku, se švandovské motivy míchají s faustovskými. Slepého pouličního muzikanta Jonnyho vytáhne jeho mazaný přítel do velkého šoubyznysu. V pozlátkovém světě se ale Johnny ztrácí a vzdaluje se své dívce Marii, vše se ještě vyostří setkáním se Satanou, která zpěvákovi výměnou za duši nabídne schopnost opět vidět. „Sice získá zrak, ale ztratí city a stane se velmi chladným a nepříjemným. Zapomene na krásné věci, kterými žil předtím. Ukazuje se, že i když člověk vidí, neznamená to, že vidí to podstatné,“ podělil se o poselství muzikálu Stanislav Moša.

Do představení zakomponoval šestatřicet písní od Ralpha Siegela, žánrově pestrých - od popu přes folk a reggae až po inspirované lidovou tvorbou. Slyšet je diváci mohou při nejbližších reprízách 31. března a 1. dubna. Jako Johnny Blue jsou ďábelskému pokušení střídavě vystavováni Dušan Vitázek a Jiří Mach.