Bathory je z bojů o Oscara za slovenský film vyloučena

Bratislava - Divácky nejúspěšnější film v dějinách slovenské kinematografie, Bathory režiséra Juraje Jakubiska, nedostal šanci získat prestižní sošku Oscar jako nejlepší cizojazyčný film. Slovenská akademie Bathory nenominovala, neboť podle ní mezi jejími autory nepřevažovali domácí filmaři.

„Bathory je většinový slovenský film a rozhodl o tom status, který byl udělený ministerstvem kultury,“ argumentovala producentka filmu Deana Jakubisková-Horváthová. Podle ní je podíl Slovenska na filmu šedesátiprocentní a akademie film vyřadila nelegitimně. Tvrdila, že Bathory splňuje už hlavní kategorie, jelikož Slováky jsou jeho režisér a scenárista Jakubisko i ona sama jako producentka.

Snímek, který z hlasování vyřadila Slovenská filmová akademie, však podle jeho tvůrců zřejmě zkusí o americkou cenu zabojovat v jiných kategoriích. Historický velkofilm doposud na Slovensku vidělo 450.000 lidí, spolu s Českou republikou tak už přilákal více než milion diváků. To je však podle viceprezidentky slovenské akademie Zuzany Mistríkové jediná podmínka, kterou splnili.

„Nesplnili signifikantní zastoupení slovenských herců v hlavních rolích a zastoupení v šesti kategoriích: střih, zvuk, hudba, kamera, kostýmy a výtvarná koncepce filmu,“ řekla Mistríková. Akademici podle ní případ Bathory konzultovali i s americkou akademií, o jejím vyřazení rozhodlo osmičlenné prezidium slovenské akademie.

Možná rozhodovaly osobní antipatie: 

Podle Jakubiskové však slovenští herci patřili mezi hlavní postavy, přičemž podle ní 136 ze 142 postav filmu hráli Češi a Slováci. Je přesvědčená o tom, že akademie rozhodla bez podkladů, dokonce prý neměla ani oficiální překlad podmínek nominací na Oscara. Producentka za tím vidí osobní důvody. Podle ní v době, kdy byla Mistríková ředitelkou sekce médií a audiovize na slovenském ministerstvu kultury, úřad manželům Jakubiskovým odmítal poskytnout grant právě na film Bathory. O podpoře 35 milionů slovenských korun (asi 28,5 milionu Kč) nakonec rozhodl osobně exministr kultury Rudolf Chmel. Mistríková však osobní důvody odmítla.

Zuzana Mistríková

„Tomu filmu nemůže nikdo zabránit, aby se přihlásil na Oscara přímo. Stačí, aby ho sedm dní distribuovali v Los Angeles.“

Slovenští akademici do boje o sledovanou trofej za Slovensko poslali hraný dokument režiséra a scenáristy Juraje Lehotského Slepé lásky. Bathory to podle Mistríkové může zkusit v jiných kategoriích.

O cenu by se například mohla ucházet hlavní představitelka, Britka Anna Frielová, autoři by rovněž mohli zkusit štěstí v kategorii anglicky mluvených filmů. „Této kategorie se zúčastňují filmy čistě americko-anglické,“ prohlásila však producentka. Podle ní mají na rozhodnutí ještě měsíc. Oscara tak slovenským tvůrcům jako první a zatím poslední film přinesl v roce 1965 československý snímek Jána Kadára a Elmara Klose Obchod na korze. 

Vydáno pod