České loutky osiřely. Opustil je Josef Krofta

Zemřel divadelní režisér a vysokoškolský pedagog Josef Krofta. 30. března by oslavil 72 let. Byl známý především svým působením v královéhradeckém Divadle Drak. Mezi jeho významné práce patřily např. hry Sen noci svatojánské, Enšpígl nebo Šípková Růženka. Byl také historicky prvním držitelem Thálie 2012 za dlouholeté mistrovství v oboru loutkového divadla. Pracoval mimo jiné i v pražském Divadle Spejbla a Hurvínka. ČT art připomene divadelníka mimořádnou změnou v programu: ve 21:15 odvysílá pořad Josef Krofta očima Jána Sebechlebského.

Učeň-mechanik pocházel sice z Uherského Hradiště, přihlásil se však na Divadelní fakultu Akademie múzických umění v Praze. Absolvoval obor režie-dramaturgie na Katedře loutkářství, které pak do konce života neopustil, přestože v šedesátých letech krátce pracoval v Československém rozhlase.

Jako loutkařské vzory uváděl Matěje Kopeckého nebo Zdeňka Říhu. Ve svých pracích se snažil do hry kromě dřevěných postaviček zapojovat také živé herce. „Divadlo je o komunikaci. A o důvěře. Materiál v jakékoli podobě dokáže zastoupit na jevišti partnera. A ten živý musí věřit tomu druhému, ať je vyrobený ze dřeva, z hadrů, z čehokoli,“ tvrdil Krofta. 

  • „Loutkařinu jsem vždycky dělal pro všechny, i když pro děti se pracuje lépe. Nejsou totiž tak zničené televizí, jsou schopné vnímat metaforu a objevovat věci nevyřčené naplno,“ prohlašoval.

Od roku 1990 působil jako vedoucí Katedry alternativního a loutkového divadla na DAMU. O tři roky později založil v Hradci Králové Mezinárodní institut figurativního divadla. Jako režisér pracoval v jedenácti zemích včetně Austrálie a Kanady a podílel se na mnoha mezinárodních projektech. Loni v březnu převzal Cenu Mezinárodní asociace divadel pro děti a mládež (ASSITEJ).

Josef Krofta byl v roce 2002 mimo jiné hostem Marka Ebena v pořadu Na plovárně:

Na plovárně - Josef Krofta (zdroj: ČT24)