Kratochvílí hradů a zámků bude letos velká inventura

V dubnu zahájí památky návštěvnickou sezonu. Hrady, zámky a další objekty ve správě Národního památkového ústavu tu letošní využijí k velké inventuře. Zaměří se na proměnu aristokratických sídel v dějinách, především ale v posledním čtvrtstoletí. Centrem projektu je jihočeský zámek Kratochvíle.

Velká hradozámecká inventura je podtitulem pátého ročníku projektu Po stopách šlechtických rodů. „Zaměří se na to, jak se hrady a zámky proměňovaly v moderních dějinách, hlavně za posledních dvacet pět let demokratického období. Návštěvníci se budou moci podívat nejen, jak se hrady a zámky proměnily po stavební stránce, ale také jak se proměnily jejich expozice, nahlédnou pod pokličku kastelánské činnosti,“ upřesnila mluvčí NPÚ Jana Tichá.

Téma návštěvnické sezony už předznamenala výstava Hrady a zámky objevované a opěvované, které do 15. března na Pražském hradě připomíná tisíciletou historii českých zemí prostřednictvím šesti set předmětů spojených právě s hrady a zámky.

Hrady a zámky ukáží, jakou prošly proměnou (zdroj: ČT24)

„Maskot“ letošního tématu, zámek Kratochvíle, se chystá představit své proměny pod názvem Renesance renesance. Kratochvíle si na této památce, vybudované před více než čtyřmi sty lety pro „rozmarné zastavení ve shonu života“, užijí návštěvníci nejvíce 29. srpna o Hradozámecké noci, do níž se opět zapojí řada památkových objektů.

Inventura zahrnuje na některých památkách představení nových prohlídkových tras nebo výsledků oprav a restaurování. NPÚ láká především na obnovy tří návštěvnicky přitažlivých objektů. Už o posledním březnovém víkendu se otevře po několikaleté rekonstrukci barokní Hospital Kuks. V červnu se areál zámku Veltrusy a jeho park představí po obnově v podobě, jakou měly v době, kdy patřily rodu Chotků. A nadvakrát potěší příznivce kultury dokončení Národního centra divadla a tance na zámku Valtice - koncem června hudbou ze dvora „Krále slunce“ Ludvíka XIV. a jeho následníka Ludvíka XV. v podání Magdaleny Kožené a v září pak otevřením obnoveného zámeckého divadla.

NPÚ zpřístupní v sezoně 2015 více než sto památek. Zhruba jedenáct z nich má otevřeno celoročně, většina hradů a zámků ale první návštěvníky přivítá na přelomu března a dubna. Kromě hlavního tématu si památky ve svých programech připomenou také dvacet let od vyhlášení plošné památkové ochrany řady historických měst a obcí, které s inventurou úzce souvisí, a i některá letošní výročí, například dvě stě let od Vídeňského kongresu či šest století od upálení Jana Husa.

  • Na stovku památek ve správě NPÚ přišlo loni 4,8 milionu lidí.
  • Ve srovnání s rokem 2013 zavítal na 90 procent hradů a zámků vyšší počet návštěvníků, na třetinu z nich o více než 20 procent.
  • Nejnavštěvovanější památkou roku ve správě NPÚ se stal zámek Lednice, na který přišlo 376 559 lidí. Následuje hrad a zámek Český Krumlov a trojici nejoblíbenějších českých památek uzavírá zámek Hluboká. Žebříček deseti návštěvnicky nejoblíbenějších památek loňské sezony shrnuje následující fotogalerie:
Vydáno pod