Madonna obvinila BBC z ageismu. Nehraje její singl

V osmdesátých a devadesátých letech byla Madonna symbolem kultu mládí a nezřízeného sexuálního apetitu. Změnila podobu populání hudby a léta vedla žebříček nejlépe vydělávajících zpěvaček. Po letech na trůnu královny popu teď její pozici zpochybnila rozhlasová stanice BBC 1, která odmítla hrát singl z nového alba. Madonna stanici obratem obvinila z ageismu.

Události v kultuře: Madonna obvinila BBC z ageismu (zdroj: ČT24)

V posledním singlu Living For Love je Madonna „na kolenou, sama v temnotě, postřelená do srdce“. Text písně, který BBC 1 odmítla, dostává v kontextu posledních událostí zvláštní příchuť. Stanice nařčení, že kádruje zpěváky podle data v občance, odmítá. „Radio 1 nikoho nezakazuje, prosím, nevěřte novinám, “ uvedla stanice na Facebooku.

Podle dramaturgů rozhlasu je rozhodující pouze kvalita hudby. Hrajeme hned dvě skladby Paula McCartneyho, hájí se manažeři BBC. Jenže kritici ihned oponují, že bývalému broukovi sekundují mladší kolegové Rihanna a Kanye West.

Fanoušci stanici obvinili, že dramaturgům vadí věk zpěvačky, padesát šest let, a obvinili BBC z ageismu. Vzápětí se vrhli Madonně na pomoc a Living For Love se stala nejžádanější písní stanice. Na BBC 1, jejichž posluchačům nebývá víc než 29 let, se přesto nedostala. Objevila se na BBC 2, kde je typickému posluchači pětatřicet a více.

Madonna má jasno. Jak vzpomněla na svém Twitteru, dobu, kdy bude muset bojovat o místo na slunci kvůli vyššímu věku, předvídala před více než dvaceti lety. „Nejenže zápasíme s rasismem a sexismem, ale také s ageismem. V určitém věku si už nesmíte dovolit žádné dobrodružství, nesmíte být sexuální. To se mám jít po čtyřiceti prostě zahrabat?“ uvedla v interview s moderátorem BBC Jonathanem Rossem už v roce 1992.