Divadlo plné černých labutí, které nikdo nepředvídal

Světový bestseller Černá labuť převádí na jeviště Národní divadlo Brno. Kniha spisovatele a někdejšího obchodníka na burze Nassima Taleba analyzuje fenomén nepředvídaných jevů a událostí, které měly významný dopad na život jednotlivce nebo i celé společnosti.

Inscenace Černá labuť v režii Braňa Holička vznikla metodou řízené kolektivní improvizace. Zkoušky herci zahájili bez hotového textu, první týdny si divadelníci „jen povídali“. Teprve poté se začal rodit tvar, který ve výsledku už nedává prostor pro další improvizaci při představení.

Černá labuť ilustruje teorii Nassima Taleba pomocí událostí ze světových i českých dějin, ale i osobních zážitků divadelníků. „Dospěli jsme k tomu, že to, co od života neočekáváte, je mnohem podstatnější než to, co od něj očekáváte,“ řekl Holiček. Taleb v knize poukazuje na to, že lidé příliš spoléhají na předešlou zkušenost. Kdyby však minulost analyzovali důsledně, zjistili by, že zkušenost nelze přeceňovat.

S dějinnými zvraty předem obvykle nikdo nepočítal, navíc obrovskou roli v životě má náhoda. Taleb používá příklady „černých labutí“ z historie, filozofie i ekonomiky, ale přináší také zábavné historky a provokativní úvahy. Na přetřes se tak dostane ztroskotání Titaniku, výbuch v Černobylu nebo moderní vynálezy, které změnily svět.

Divadelníci by si přáli, aby Taleb, žijící ve Spojených státech, dorazil na některou reprízu. Nejsou si však jistí, jak by jako divák reagoval. „Polovina z těch událostí, které se vztahují k české realitě, pro něj bude naprosto neznámá,“ odhaduje dramaturgyně Ilona Smejkalová. Komplikované prý bylo i získání jeho souhlasu s dramatizací. Tu Národní divadlo v Brně uvede v premiéře 19. února.