Herec Paul Newman prohrál boj s rakovinou

New Haven/New York - Legendární americký herec a režisér Paul Newman podlehl rakovině plic. Doplatil tak na svou dávnou kuřáckou vášeň. Idol mnoha generací žen se do zlatého fondu světové kinematografie zapsal nezapomenutelnými rolemi ve filmech jako Podraz, Kočka na rozpálené plechové střeše, Hombre, Frajer Luke nebo Butch Cassidy a Sundance Kid. Za roli kulečníkového hráče Eddieho Felsona ve filmu Barva peněz si v roce 1987 odnesl Oscara. Newmanovi bylo 83 let.

Spekulace o tom, že je herec, který svýma pomněnkově modrýma očima uhranul několik generací žen po celém světě, blízko smrti, se objevovaly již delší dobu. Letos v červnu se dokonce údajně léčil v newyorském zařízení Memorial Sloan-Kettering Cancer Center. Nad vodou ho držela už jen podpora jeho rodiny, především manželky Joanne Woodwardové, se kterou měl v lednu příštího roku oslavit zlatou svatbu.

Paul Newman ztvárnil padouchy, nevychované synky i sportovce

Newman se proslavil hned svým druhým snímkem Někdo tam nahoře mě má rád, ve kterém si zahrál boxera Rockyho Graziana. Legendární byla i jeho další role namyšleného žháře v dramatu Dlouhé horké léto, při jehož natáčení se seznámil se svou druhou ženou Joanne.

Rolemi v desítkách filmů Newman po desetiletí útočil na Oscara. Získal množství nominací, avšak zlatou sošku si odnesl až v roce 1987 za roli ve filmu Barva peněz. Ztvárnil v něm stárnoucího hazardního hráče Eddieho Felsona, který se snaží své zkušenosti přenést na nadějného mladého kolegu. Kromě toho je též držitelem dvou čestných Oscarů.

Miloval automobilové závody a nenáviděl zbrojení

Hercovou životní vášní byly automobilové závody. Nejenže byl jejich velký fanoušek, zúčastňoval se jich také jako závodník a slavil velké úspěchy. V roce 1979 skončil druhý v populárním závodu 24 hodin Le Mans.

Newman chtěl ale také pomáhat druhým. Zisky, které mu přinášelo jeho řemeslo i jeho potravinářská firma Newman's Own, věnoval na dobročinné účely. Aktivně se zasazoval rovněž o zastavení masivního zbrojení, které vládlo a vládne po celém světě.

Vydáno pod