Intimita ruských gayů vyhrála Nissenovi World Press Photo

Nejlepší fotografií za uplynulý rok 2014 v soutěži World Press Photo se stal snímek dvou ruských homosexuálů nazvaný Jon and Alex (Jon a Alex) dánského fotografa Madse Nissena. Snímek zachycuje intimní potemnělou atmosféru v jejich ložnici a je součástí autorova projektu Homofobie v Rusku. Snažil se zachytit stále složitější situaci sexuálních menšin v této zemi.

Snímek, pořízený v Petrohradě, znázorňuje podle Nissena „příběh Romea a Julie dnešních dnů“ - příběh dvou zamilovaných lidí čelících vnějším silám, které usilují o to, aby své city popírali. Výběrem tohoto citlivého snímku chtěla porota podle agentury AP patrně vytvořit protipól otřesným fotografiím a videím šířeným teroristy. „Teroristé dnes používají fotografie pro propagandu. Musíme odpovědět něčím jemnějším, intenzivnějším a hlubším,“ pronesla porotkyně soutěže Pamela Chenová.

  • Mads Nissen: Dánský fotograf se narodil v roce 1979 a po absolvování fotožurnalistiky se přestěhoval na dva roky do čínské Šnghaje, kde sbíral svědectví důsledků vzrůstající tamní ekonomické krize. Své práce publikoval třeba v časopisech Time, Newsweek, Der Spiegel a Stern. V současné době pracuje zpět v rodném Dánsku.

Na problém homosexuality v Rusku upozornil nedávno také snímek Putinovy "Děti 404", který české publikum mohlo vidět na queer festivalu sexuálních menšin Mezipatra. Film podává svědectví mladých lidí vzdorujících proti Putinově zákazu šíření homosexuality v Rusku.

World Press Photo udělovalo ceny také v dalších kategoriích. První místo v kategorii dlouhodobých časosběrných projektů získala jednadvacetiletá fotografka Darcy Padillaová z Ameriky. Vděčí za to cyklu Family Love 1993-2014 - The Julie Project. Umělkyně sledovala ženu Julii Bairdovou s rodinou a dokumentovala jejich zkušenosti s chudobou, drogami, AIDS, vztahy, porody i úmrtími, se ztrátou i s opětovnými shledáními. 

Ačkoli celková vítězná fotografie byla intimní momentka, v dalších kategoriích bodovaly snímky z konfliktů na Ukrajině, Sýrii a v Gaze nebo fotografie zachycující epidemii eboly v Africe. Vítězným snímkem v kategorii aktualita se stala fotka dívky zraněné při střetech mezi policií a demonstranty v Turecku od Bulenta Kilice z AFP. Jako nejlepší sportovní fotografie byl vyhlášen snímek fotbalové hvězdy Lionela Messiho od čínského fotografa Pao Tchaj-lianga.

Příliš mnoho úprav škodí

Organizátoři soutěže letos kritizovali fakt, že mnoho snímků přihlášených do soutěže bylo příliš upraveno. Pětinu fotografií tak porota zcela vyřadila. „Zdá se, že fotografové nemohou odolat pokušení posílit estetický dojem snímků,“ řekl k tomu manažer soutěže Lars Boering. Porotě nejvíc vadí odstranění určitých detailů nebo jiné tónování, čímž snímek získá zcela jiný výsledek. Podle Boeringa je třeba stanovit pravidla, co je při úpravách ještě přijatelné a co ne.