Tenkrát s Morriconem… Skladatel se asi nadobro loučí s Českem

Jeden z nejúspěšnějších filmových skladatelů Ennio Morricone se vrací do Prahy, kde se mu opět podařilo vyprodat O2 arenu pro 12 tisíc návštěvníků. Ti, na něž se se vstupenkami nedostalo, mohou jedině zoufat – špitá se totiž, že se rodák z Říma přijel s českými fanoušky nadobro rozloučit. Evropské turné My Life In Music je prý jeho vůbec poslední. Sám interpret ale nic o konci kariéry nepotvrdil.

Morricone je jediným hudebním skladatelem, který kdy za svou práci obdržel Oscara za celoživotní dílo. Kromě zlaté sošky se mu v poličce lesknou čtyři Grammy, 5 cen BAFTA nebo dvojnásobné ocenění EFA.

Pětaosmdesátiletý velikán si úspěch vydřel díky muzice ke snímkům Tenkrát na západě, Pro pár dolarů navíc nebo Hodný, zlý a ošklivý, avšak seznam jeho děl je mnohonásobně delší. Jeho melodie si brouká několik generací. Je totiž podepsaný pod hudbou k více než pěti stům filmům.

„Jeho věci jsou nápadité a melodické. Bohužel některá hudba, kterou udělal k filmům, je slavnější než ten film samotný,“ říká tuzemský hudební skladatel Ondřej Soukup.

Morricone se českému publiku nepředstavil poprvé, tentokrát se s ním rozloučí za doprovodu Českého národního symfonického orchestru čítajícím víc než dvě stovky zpěváků a muzikantů. Kdo ví, zdali se ale médii nešíří fáma - Morricone nic o konci kariéry neříká. Podobnými vtípky navíc „blufuje“ před novináři celkem často.