Mistr smutných balad Leonard Cohen poprvé v Česku

Praha - Legendární zpěvák Leonard Cohen dnes poprvé vystoupil v České republice. Holešovická Tesla Arena, kde se koncert uskutečnil byla beznadějně vyprodaná. Čtyřiasedmdesátiletý kanadský hudebník vystoupil bez předkapely a představil průřez svou mnohaletou tvorbou.

Cohen zahájil skladbou Dance Me To The End Of Love, zazněly i hity jako Bird on a Wire, The Future, Who By Fire či In My Secret Life. Rytíř folku oblečený do tmavého obleku s typickým kloboukem na hlavě působil uvolněným dojmem, žertoval a vedle zpěvu na jevišti i recitoval.

Zpěvák na turné vyrazil po patnáctileté přestávce. Poslední CD vydal v roce 2004. Proslýchá se, že po tomto turné by mělo vyjít nové album. „Cohen je prakticky neměnný, i když jednotlivá aranžmá někdy koketují s masivnějším vkusem. On hlavně využívá svého charisma a své schopnosti písničkářským způsobem něco sdělit. Na jeho osobnosti je postaven celý výraz. I když mu kritici vytýkají, že se od sedmdesátých let nenaučil jedinou novou notu, jeho kouzlo spočívá právě v tom, že dokáže přesně trefit slovo, je si vědom jeho významu. Vlastně za pomoci minimalistických nástrojů vytvořil svůj vlastní styl, který by mnoho umělců chtělo následovat. Jeho síla je v tom, že si vás svým projevem dokáže podmanit a říci hlasem a slovy vše, aniž by musel používat vnější efekty, což je vlastně největší umění,“ hodnotí Cohenovu tvorbu hudební publicista Vladimír Vlasák.

První část turné, která se uskutečnila na jaře, se setkala s velkým úspěchem. V tisku se psalo o tom, že je jedinečný, že dokázal přelstít čas, neboť je stále sugestivní a působivý, byť poměrně starý. Cohenova koncertní premiéra před českým publikem byla původně plánovaná na 10. srpna, byla odložena na pozdější termín spolu s několika dalšími vystoupeními evropské části turné. Slavný básník, skladatel a interpret měl původně koncertovat v Lumbeho zahradě na Pražském hradě.

Tématy Cohenových vesměs smutných balad, zpívaných typickým barytonem, jsou touha, láska, zrada, ztráta, krutost, válka, zoufalství, bůh a modlitba. Na programu nynějších vystoupení jsou všechny úspěšné písně jako Hallelujah, Sisters of Mercy, Famous Blue Raincoat, Bird on a Wire, I'm Your Man či Suzanne.

Umělec neskrývá, že jeho velkou inspirací jsou ženy. Suzanne byla ženou jeho přítele, do které byl zamilován, o rozchodu s Norkou Marianne, s níž žil s přestávkami sedm let, vypráví slavný hit So Long, Marianne. „Už moje první básně byly takové pastičky na holky,“ připustil před časem otec dvou dětí, který se navzdory mnoha láskám nikdy neoženil.

„Jeho soukromý život je obrovsky pestrý. On byl vždy hodně navázaný na židovské náboženství, jeho rodina totiž pochází z pomezí Běloruska. Nicméně v 90. letech inklinoval k zen-buddhismu, 5 let strávil v zen-buddhistickém klášteře, možná také proto, aby si pročistil mysl a tělo, jež byly zdevastovány jeho předchozím životem, kdy vystřídal mnoho žen, experimentoval s drogami a přitom tvořil,“ informuje Vlasák.  

Dříve než hudbou se snažil Cohen prosadit jako spisovatel. Jeho první dva romány, Oblíbená hra a Nádherní poražení, se však nesetkaly s velkým ohlasem. Časopis Melody Maker je charakterizoval jako „lacinou pornografii zahalenou do těžkého mysticismu“.

„Nejdřív si ode mne nechtěli koupit mé romány a najednou tleskají všemu, co dělám,“ divil se Cohen po úspěchu svého prvního alba.

Cohen se narodil v roce 1934 v hluboce konzervativní židovské rodině v Montrealu. Začínal jako básník a spisovatel, k hudbě se přiklonil ve druhé polovině 60. let minulého století. V roce 1967 vydal svoje debutové album Songs of Leonard Cohen. Zatím poslední album Cohenovi vyšlo v roce 2004 pod názvem Dear Heather. V roce 2006 vydal sbírku básní, říkanek, aforismů a obrázků s názvem Kniha toužení, která vyšla česky letos.

Vydáno pod