Kouzelnou flétnu uslyší ve „svém“ Stavovském divadle i sám Mozart

Hned na třech divadelních scénách se mohou diváci potkat s Mozartem v oscarovým filmem proslaveném Amadeovi. Mistr navíc zavítá i do nového nastudování své opery Kouzelná flétna, kterou režijně pro pražské Národní divadlo připravil Vladimír Morávek, mimo jiné režisér brněnského divadelního Amadea. Z něj si představitele od Boha nadaného skladatele také vypůjčil.

Národní divadlo hraje na Kouzelnou flétnu (zdroj: ČT24)

Kouzelná flétna, poslední Mozartovo jevištní dílo, bude uváděna ve Stavovském divadle, tedy na scéně s Mozartem spojené. Zde po vřelém přijetí Figarovy svatby, která u vídeňského publika propadla, uvedl v roce 1787 premiéru opery Don Giovanni. Morávkovo nastudování chce atmosféru oněch časů vrátit. „Aby Stavovské jako tenkrát, před dvěma sty lety, vypadalo, že je jedním z nejpodstatnějších prostorů, kde se k poctě lidského ducha odehrávají boje zla a dobra a dobro na závěr triumfuje,“ přeje si.

K tomu mu pomáhá fantaskní svět koláží, vytvořených výtvarníkem Miroslavem Huptychem. Morávek navíc přišel s na současné zvyklosti netradičním umístěním orchestřiště na úroveň obecenstva. „Tak to bylo za mozartovské doby,“ vysvětlil. V jeho zpracování jsou také herci i v hledišti, „jejich stíny jsou vzpomínkami na dobu, kdy tu Mozart stál a kdy se kolem divadla oplétaly siločáry,“ podotkl režisér. A na jevišti se objeví postava samotného skladatele v roli „dosvěčovatele toho, jak to autor myslel“.

Martin Donutil jako Mozart v opeře Kouzelná flétna
Zdroj: Národní divadlo Praha/Ilona Sochorová

Mozarta ztvární Ondřej Mataj nebo Martin Donutil, který nesmrtelného komponistu hraje i v nastudování Amadea pod Morávkovou režií v brněnské Huse na provázku. Protivníkem v roli Salieriho je mu Miroslav Donutil. Amadea mimo jiné mají na repertoáru v současné době i v pražském Divadle na Vinohradech (pro něž Morávek inscenaci původně připravoval, než se po nástupu Tomáše Töpfera do ředitelského křesla s vedením rozešel, nebo spíše se rozloučilo ono s ním) a také v Moravském divadle v Olomouci.

Kouzelnou flétnu v operním provedení lze momentálně slyšet jen ve Stavovském. S pomocí čarovného hudebního nástroje a komického společníka Papagena tu bude hledat princ Tamino cestu k princezně Pamině poprvé 5. února. Hudba, kterou Mozart pohádkový příběh vypráví, na rozdíl od atmosféry historická být nemá. „Snažili jsme se partituru očistit od romantických nánosů,“ potvrdil dirigent Jaroslav Kyzlink.

Národní divadlo operu uvdí v německém originále, tedy jako Die Zauberflöte, s českými titulky. Do konce sezony je na programu deset repríz s Richardem Samkem či Jaroslavem Březinou v roli Tamina a Marií Fajtovou nebo Yukiko Šrejmovou Kinjo jako Paminou. Komického Papagena alternují Jiří Brückler a Miloš Horák.

Vydáno pod