Kupkův rekord nepadl, o Vanoucí modře III v Londýně nebyl zájem

Londýn – Očekávaný rekord při dražbě obrazu českého umělce nepadl. Nové maximum se očekávalo při nabídce Kupkova obrazu Vanoucí modře III v londýnské dražební síni Christie's. Kupec se však nenalezl.

Odhadovaná dražební cena nabízeného obrazu od Františka Kupky se pohybovala mezi 1,5 a 2 miliony liber, tj. zhruba 55 až 73 miliony korun. I kdyby se bylo podařilo prodat Vanoucí modře III za nejnižší odhadovanou cenu, šlo by o nejdráže prodané dílo českého umělce. Ceny se totiž uvádějí včetně dražební přirážky, která by zvedla cenu na 1,8 milionu liber, tj. asi 65,5 milionu korun. Dosud nejdražší český obraz, kterým bylo další Kupkovo dílo Studie na červeném pozadí, stál před dvěma lety přibližně 58 milionů.

Dražební síň Christie's představila Vanoucí modře III jako jedno z vrcholných děl moderní abstrakce. Jde o poslední z původního cyklu čtyř obrazů. Jeden z nich malíř zničil, o zbylá dvě se podělila Národní galerie v Praze a pařížské Centre Georges Pompidou. „Tato malba, která je vyvrcholením zmiňovaného cyklu, zachycuje v harmonii tvarů a barev Kupkovy umělecké ambice a poukazuje na metodu, skrze kterou umělec nahlížel na přírodu a hledal v ní abstraktní tvary, kterými následně znázorňoval svůj zájem o duchovní a mystickou stránku světa,“ charakterizovala dílo aukční síň před dražbou.

Christie's dnes nabízela i dalších 43 vzácných uměleckých děl. Nejvyšší cenu 13,5 milionu liber (bezmála půl miliardy korun) nabídl kupec obrazu Vue sur l'Estaque et le château d'If od Paula Cézannea. Zájem byl například i o obraz dvou dívek od Amedea Modiglianiho, jehož dražební cena se vyšplhala na 7,6 milionu liber (281 milionu korun).

TOP 5 nejdražších českých obrazů vydražených na zahraničních aukcích:

  1. František Kupka – Studie na červeném pozadí (58 milionů Kč), rok 2013 v aukční síni v Londýně
  2. František Kupka – Pohyb (35,5 milionů Kč), rok 2011 v aukční síni v Londýně
  3. Alfons Mucha – Zrušení nevolnictví na Rusi (29 milionů Kč), rok 2006 v aukční síni v New Yorku
  4. František Kupka – Bílý kotouč (18,9 milionů Kč), rok 2011 v aukční síni v Londýně
  5. František Kupka – Vertikální plány modré a červené (18 milionů Kč), rok 1998 v aukční síni v New Yorku

TOP 5 nejdražších českých obrazů vydražených na českých aukcích (ceny jsou bez aukčních poplatků):

  1. František Kupka – Tvar modré (55,7 milionů Kč), rok 2012
  2. František Kupka – Élévation (Výšky) IV (22,1 milionů Kč), rok 2007
  3. František Kupka – Zhroucení vertikál (22 milionů Kč), rok 2009
  4. František Kupka – Úsměv O (20,2 milionů Kč), rok 2012
  5. Toyen (Marie Čermínová) – Spící (20 milionů Kč), rok 2009