Chuťovky Febiofestu: zamilovaný Madden, Oscary i filmy na vidličku

Praha - Režisér Zamilovaného Shakespeara John Madden či padouch z bondovky Dech života Jeroen Krabbé patří k dalším oznámeným jménům 22. Febiofestu. Program láká na filmy s letošními oscarovými nominacemi a doslova ochutnávku „culinary cinema“.

Oba Kristiánové za přínos světové kinematografii už znají své majitele. Jednoho se ujme herečka Kim Novaková, která se na Febiofestu přestaví také jako výtvarnice, pro druhého si přijede John Madden. Britského režiséra diváckých hitů Zamilovaný Shakespeare, za nějž obdržel v roce 1998 Oscara, či Mandolína kapitána Corelliho připomene i retrospektiva. Dramaturgie do ní zahrnula historické drama Paní Brownová, seniorskou komedii Báječný hotel Marigold i jeho pokračování, jež je Maddenovou zatím poslední premiérou.

Hostem nové sekce Zaostřeno na Holandsko bude nizozemský herec Jeroen Krabbé, jehož mohli diváci zaznemat coby padoucha ve snímcích Nemilosrdně, Pán přílivu, Uprchlík či v bondovce Dech života, kde jako zrádný ruský agent komplikuje život nulanulasedmičce. Jako součást Pocty Jeroenovi Krabbému budou na Febiofestu uvedeny i dva filmy, které režíroval: Kufry pana Silberschmidta o mladé Židovce ztvárněné Isabellou Rosselliniovou a alegorické Objevení nebes o dvou andělech vystavených pozemskému pokušení.

Z Itálie do Prahy zamíří Alba Rohrwacherová. Zahrála si mimo jiné po boku Tildy Swintonové ve filmu Mé jméno je láska. Příběh ruské emigrantky, jež naváže vášnivý vztah s mladým italským šéfkuchařem, zařadil Febiofest do sekce Culinary Cinema, připravené ve spolupráci s festivalem Berlinale. Propojí „filmy o jídle, u kterých se vám sbíhají sliny, s jídly, která vypadají jako umělecká díla“.   

Chuť na dobrý film uspokojí i výběr titulů z letošních nominací na Oscara. V Česku se budou promítat poprvé před uvedením do distribuce. Návštěvníci uvidí například drama Still Alice, v němž Julianne Mooreová bojuje s počínající Alzheimerovou chorobou či muzikál Čarovný les s Johnnym Deppem a Meryl Streepovou. Podle skutečného příběhu zápasníka Marka Schultze vznikl film Hon na lišku, Mr. Turner je zase inspirován životem britského malíře J. M. W. Turnera. Dostalo se také na animovanou rodinnou fantasy Píseň moře.

Na dvaadvacátý Febiofest mohou filmoví příznivci zajít v Praze od 19. do 27. března. V polovině dubna pak dolehnou do 14 měst ještě regionální ozvěny.

Febiofest zve na 22. ročník (zdroj: ČT24)
Vydáno pod