Naděje nikdy neumírá. Marta Jandová a Noid jedou na Eurovizi

Praha – Do mezinárodní pěvecké soutěže Eurovision Song Contest vysílá Česko Martu Jandovou a Václava „Noida“ Bártu. V evropském klání se představí s duetem Hope Never Dies. Jejich výkon vybrala jako nejlepší odborná porota složená z publicistů, kritiků i aktivních muzikantů a zástupců České televize. Finále soutěže, která se letos koná v nedaleké Vídni, odvysílá ČT1 v přímém přenosu 23. května.

„Šestnáct let jsem žila v Německu, kde se na Eurosong koukají všichni, včetně nejdrsnějších rockerů, kteří si k televizi koupí basu piv. Je to pro ně velký večer, nejspíš i proto, že tuto soutěž dvakrát vyhráli. Pro mě to tím pádem bude dvojnásob zajímavé, protože vím, že se na to spousta mých kamarádů v Německu bude dívat,“ říká Jandová, frontmanka kapely Die Happy.

„Mám z toho obrovskou radost, je to pro mě čest. Budeme se společně s Martou snažit, abychom neudělali Česku ostudu. Eurosong je dobrá soutěž, jen u nás ještě není tak zakořeněná, ale od kamarádů, kteří žijí v zahraničí, vím, že ji tam strašně prožívají, je to pro ně událost a svátek,“ reagoval její kolega Bárta.

Letošní ročník soutěže Eurovision Song Contest 2015 se koná ve Vídni, Marta Jandová a Václav Noid Bárta na něm poprvé vystoupí v rámci druhého semifinálového kola. Obě semifinále odvysílá kanál ČT art 19. a 21. května. Finále pak budou moci diváci sledovat v přímém přenosu na ČT1 23. května. Všechna kola soutěže bude přímo z Vídně pro české diváky komentovat Aleš Háma.

Porota procházela tvorbou domácích interpretů a dospěla k tomu, že charisma má přednost před popularitou v domovské zemi. „A těch lidí, za které by člověk dal ruku do ohně, tu není mnoho. V této soutěži má každý jenom jednu jedinou příležitost a ta trvá tři minuty,“ odůvodnil výběr producent Ondřej Soukup. V odborné porotě zasedli například hudební publicista a novinář Honza Dědek, hledač talentů Martin Červinka, redaktorka Českého rozhlasu Jitka Benešová a hudebník Michael Kocáb.