No tohle!? Ilustrátor Jiří Šalamoun slaví v Olomouci osmdesátku

Olomouc - Poctou jednomu z nejvýznamnějších českých ilustrátorů Jiřímu Šalamounovi je výstava v olomouckém Muzeu moderního umění nazvaná No tohle!? K osmdesátinám autora, jehož kresby provázejí několik generací čtenářů, představuje jeho nejvýznamnější ilustrátorské práce, grafickou i volnou tvorbu. Maxipes Fík nechybí, výstava je však zaměřená na kresby pro dospělé a mládež.

Jiří Šalamoun výtvarně doprovodil přes osmdesát knih a vytvořil také téměř dvacet autorských knih a bibliofilií. Ilustroval například Kroniku Pickwickova klubu Charlese Dickense, Tolkienova Hobita, Posledního Mohykána Jamese F. Coopra, z ruské literatury Ivana Bunina nebo Saltykova-Ščedrina. „Jeho tvorba je bezpochyby součástí zlatého fondu české knižní kultury 20. století. Mnohé knihy se dokonce staly generačními ikonami,“ zdůraznil historik umění Jan Rous, který je autorem koncepce výstavy.

Ta přibližuje všechny polohy Šalamounových ilustrací -vyznačují se hravostí, humorem i expresivitou. „Například v Panu Tauovi Oty Hofmana Šalamoun opustil parafrázi dětské kresby a orientoval se na současné umění, vycházel z pop-artu a jeho prolnutí s reklamou a komiksem,“ vysvětlil Rous. 

Kurátoři shromáždili mimo jiné ilustrační soubory ke knihám Tracyho tygr Williama Saroyana, V melounovém cukru Richarda Brautigana nebo k Tolkienovu Hobitovi. Významné místo zaujímají kresby k Poslednímu Mohykánovi. Jádro výstavy tvoří celkem asi šest set kreseb. Jde především o návrhy ilustrací, ale také varianty Šalamounovy volné kresby, které jsou málokdy k vidění. „Jsou zde také koláže, litografie, návrhy maket knih i knihy samotné,“ doplnila kurátorka Anežka Šimková.

Dětskou tvorbu zastupují pouze ilustrace z první Šalamounovy knihy pro děti o Maxipsu Fíkovi, který je autorovou nejznámější postavou. Knížkám o příbězích velkého inteligentního psa a malé holčičky předcházel roku 1975 večerníček podle scénáře Rudolfa Čechury, pro nějž Šalamoun Fíka poprvé kreslil. „Maxipes Fík představuje v Šalamounově tvorbě svět sám o sobě, který patřil jen dětem a vycházel z pocitu důvěrného a bezpečného domova,“ podotkl Rous. 

Jiří Šalamoun
Zdroj: Muzeum moderního umění Olomouc/Hynek Glos

Specialitou doprovodného programu bude komentovaná prohlídka s kriminalistou Janem Lisickým, návštěvníky provede částí Šalamounovy tvorby s hororovou a detektivní tematikou, kterou zastupuje například Jack Rozparovač. V Divadle hudby připravili také speciální filmový večer.

Jiří Šalamoun

Narodil se roku 1935 v Praze. Vystudoval Akademii výtvarných umění v Praze a Vysokou školu grafiky a knižního umění v Lipsku. Kromě práce v oboru knižní, filmové a volné grafiky, ilustrace, plakátu a animovaného filmu také učil. V letech 1990 až 2003 vedl ateliér ilustrace a grafiky na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, působil i na školách v zahraničí. Za svou práci získal řadu ocenění.

Výstava Jiřího Šalamouna potrvá v olomouckém Muzeu moderního umění do 17. května.

Výstava Jiřího Šalamouna v Muzeu umění Olomouc (zdroj: ČT24)