Podvodníku Mortdecaiovi se publikum přelstít nepodařilo

Americká akční komedie Mortdecai, která do české distribuce vstupuje pod názvem Mortdecai: Grandiózní případ v hlavní roli s Johnny Deppem, dokládá, jak křehký a náročný je žánr filmové komedie. Aby fungovala i v jakkoli vysoké nadsázce, musí všechny její prvky, ze kterých je poskládána, být v perfektní rovnováze. Zdá se, že v případě filmové adaptace knih Kyrila Bonfigliola o nudícím se šlechtici s extravagantním chováním k vyváženosti, a tudíž kvalitě trochu scházelo, sice málo, ale přece jenom scházelo.

Snímek stojí na hlavním představiteli. Johnny Depp do postavy vkládá velkou energii, dokonale pracuje s detailem, stylizaci trochu potrhlého, mírně zhýčkaného, sebestředného, ale rovněž okouzlujícího anglického šlechtice zvládá s přehledem. Přesto v některých místech jakoby tato hravá komika sklouzla spíše v pitvoření a lehkost parodie v nepovedenou karikaturu. Dalo by se říct, že těmito nedostatky trpí celý film.

Režisér David Koepp až trochu moc osciluje mezi jemnou nadsázkou, drzou parodií, jemnou anglickou konverzačkou, drsnou komikou i akčním thrillerem. Tak se v rychlém sledu střídají scény s okouzlujícím slovním i situačním vtipem, se scénami zvracení a „kopání do zadku“ (jako by se zde smíchal lehký humor ze Saturnina s řachandou typu Slunce, seno…).

Této nesourodé směsici odpovídají i přímočaře vykreslené charaktery dalších postav v čele se sluhou Mortdecaie Jocka Strappa v podání Paula Bettanyho. Režisér zde evidentně staví tradiční postavy anglických sluhů a pánů na hlavu. Zatímco Depp drží kreaci jakoby mimoidního povznesence v elegantních převlecích, Bettany se vedle něj pohybuje v roláku a kožené bundě, s výrazem všech akčních zabedněnců, co jich známe, ovšem okrášleného o anglickou úslužnost a věrnost až za hrob.

Gwyneth Paltrowová si v roli elegantní Mortdecaiovy manželky spolu s Ewanem McGregorem jako inspektorem MI5 drží šarži ležérní nadsázky po celou dobu, bez velkých výkyvů a překvapení, drsný protipól jim obstarává dvojice záporáků v podání Olivie Munnové a Jonnyho Pasvolského, kde o eleganci a lehkosti nemůže být ani řeč. Oba jsou postaveni do jednoznačných situací s předem jasným způsobem hraní - všeho schopná, drsná krasavice a primitivní přesvědčený revolucionář, mávající vždy nějakou zbraní a vstupující do obrazu zásadně ve řvoucím útoku.

Nicméně ač se filmu dá vytknout leccos, přesto je zábavný a nesklouzává nikdy pod únosnou mez. Spokojeni budou ze sálu odcházet ti, kteří od něho příliš neočekávali, nebo příznivci Johnnyho Deppa, který i pitvořící se je stále okouzlující. Velký komediální třesk se sice nekoná, ale příjemná legrace také není k zahození.

Mortdecai: Grandiózní případ (USA Mortdecai) - Akční / Komedie, 2015, 97 min. Distributor: Bontonfilm. Režie: David Koepp. Předloha: Kyril Bonfiglioli (kniha). Scénář: Eric Aronson. Kamera: Florian Hoffmeister. Hudba: Geoff Zanelli, Mark Ronson. Hrají: Johnny Depp, Ewan McGregor, Gwyneth Paltrowová, Olivia Munn, Aubrey Plaza, Paul Bettany, Jeff Goldblum, Oliver Platt, Michael Byrne, Jamie Bernadette, Michael Culkin, Jonny Pasvolsky.