Brousit, kroutit, tavit. Se sklem je zábava, dokazuje Lhotský

Ostrava - Sklo je nevypočitatelná potvora, říká zakládající člen umělecké skupiny Tvrdohlavých Zdeněk Lhotský. Výtvarník je zároveň majitelem studia s největšími pecemi pro výrobu taveného skla na světě. V ostravské MA'MA Club Gallery až do 5. března ukazuje, co vše se z něj dá vyrobit.

Lhotského hrátky se sklem (zdroj: ČT24)

Se studiem v Pelechově, jež Lhotský vlastní, spolupracuje řada významných uměleckých osobností českých i zahraničních, uznávaných a renomovaných sochařů, sklářů a designerů. Zabývá se hlavně zakázkami určenými pro velké budovy. I takové předměty mají ale své menší verze a sám autor přiznává, že je vytvořil spíš „z hecu“.

K vidění jsou i skleněné tubusy nebo stély s unikátními ornamenty, z nichž ani jeden není stejný. Za pět dní jich absolvent Vysoké školy uměleckoprůmyslové navrhl 1 600. „Když se před ně postavím, úplně si vzpomenu na ten pocit, jaký jsem při jejich vytváření měl,“ uvedl Lhotský. „Je to pro mě emotivní záznam,“ dodal na adresu stél.  

Největší novinkou jsou mísy vytvořené původní technologií Vitrucell vyvíjenou studiem Lhotský téměř dvacet let.

„Věci, které tady dneska vystavujeme, mají úplně nové technologické znaky. Není to něco mrtvého, co už patří do historie. Je to stále současnost,“ říká o výstavě galerista Petr Pivoda. První a poslední optický reliéf ukazuje galerie veřejnosti vůbec poprvé.

Zdeněk Lhotský…

… vystavoval díla na 40 samostatných a zhruba 200 skupinových expozicích doma i za hranicemi (USA, Velká Británie, Německo, Finsko atd.). Je držitelem Bavorské státní ceny za design, získal Grand Prix na veletrhu For decor i na veletrhu For Habitat. Je autorem desítek realizací v architektuře při úpravách interiérů společností, firem i privátních staveb a ve veřejném prostoru.

Vydáno pod