Chacha, chichi, chocho. Pardubice jsou na smích grand

Praha - V Pardubicích bude od 26. ledna do 2. února veselo. Východočeské divadlo hostí totiž Grand Festival smíchu, který je přehlídkou toho nejlepšího, co v komediálním žánru nastudovaly v loňském roce tuzemské scény.

Titul Komedie roku může získat ale jen jedna z nich. Ocenění předají kromě odborné poroty také studenti a diváci. Udělena bude i Cena Genia smíchu za mimořádný přínos komediálnímu žánru.

Do soutěže byly vybrány hned dvě Shakespearovy komedie: nadčasový příběh o lásce Mnoho povyku pro nic pražského Divadla v Dlouhé a cirkusové Zkrocení zlé ženy Činoheráku z Ústí nad Labem. Divadlo Petra Bezruče z Ostravy přiveze singles grotesku Můj romantický příběh, oceněnou Radokem i Thálií. Pražské ABC pobaví nekorektní politickou fraškou Listopad a příbrambské Divadlo. A. Dvořáka bláznivým Prokletím nefritového škorpióna podle filmu Woodyho Allena. Městské divadlo Brno vyslalo groteskně-satirickou komedii Mrtvé duše. Domácí soubor pak zastupují lehce morbidní Lháři.

Divadelní festival smíchu doprovodí ve foyer divadla putovní výstava The Tap Tap načerno a ohlédnutí za patnácti ročníky ve fotografiích, které vystavuje Východočeská galerie.

Grand Festival smíchu v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Slavnostní zakončení Grand Festivalu smíchu opět natočí Česká televize a odvysílá v posunutém přímém přenosu na programu ČT art.