Romy Schneiderová před Sissi utíkala

Vídeň/Praha - Před 70 lety, 23. září 1938, se ve Vídni narodila Romy Schneiderová (vlastním jménem Rosemarie Magdalena Albachová). Svět okouzlila v roli císařovny Sissi, příležitost jí dali režiséři zvučných jmen jako Orson Welles, Luchino Visconti nebo Claude Sautet. Welles o ní po natáčení snímku Proces řekl, že je nejlepší herečkou své generace. Její smrt je dodnes opředena tajemstvím.

„Ztělesňovala určitý romantický symbol a byla to žena obrovské krásy,“ říká o Schneiderové filmový publicista Michal Procházka.

Schneiderová se narodila se do slavné herecké rodiny. Protože v roce 1938 bylo Rakousko součástí nacistické Velkoněmecké říše, získala automaticky i německé státní občanství. v 15 letech se poprvé objevila ve filmu a o dva roky později přišla celosvětová sláva po jejím ztvárnění císařovny Sissy ve stejnojměnné trilogii.

Osudový Delon 

Michal Procházka:

„Muži jí pomohli v profesním životě. Jinak asi hodně milovala a nenacházela štěstí.“

Při natáčení romantického snímku Christine v roce 1958 se zrodila láska mezi ní a jejím filmovým partnerem Alainem Delonem. Schneiderová opustila rodinu, odešla s Delonem do Paříže a začala pracovat s významnými režiséry. Zároveň se veřejně vyjadřovala k aktuálním tématům, jako třeba feminismu, a otevřeně na veřejnosti hovořila i o svém soukromém životě, ve kterém byla nešťastná.

Delon v roce 1964 vztah ukončil a Schneiderová se krátce nato vdala za německého herce Harryho Meyera, se kterým měla syna Davida. S Meyerem se v roce 1975 rozvedli, z dalšího krátkého  manželství s Danielem Biasinim vzešla dcera Sarah.

Tragická 80. léta

V létě roku 14letý syn David tragicky zahynul. Zemřel i první manžel Meyer, hereččin otec a babička. Schneiderová propadla alkoholu a v květnu 1982 zemřela v Paříži. Existují spekulace o předávkování léky na spaní, oficiálně bylo příčinou úmrtí selhání srdce.

„V průběhu let se ´přehrála´ do uznávané, charakterní herečky, nic na tom nemění fakt, že se jí nepodařilo dobýt USA,“ uzavírá Procházka.  

Vydáno pod