Policie vymyslela Policejní pohádky. Odradí děti od špatného chování?

Ostrava - Moravskoslezská policie vydala s přispěním krajského úřadu knihu Policejní pohádky. Určené jsou pro předškolní děti a žáky prvních a druhých tříd a cílem je odradit je od špatného chování. Autory jsou ředitel krajské policie Tomáš Kužel a soudce Roman Pokorný, na výběru příběhů spolupracovali také učitelé.

Ilustrovaná kniha Policejní pohádky je sestavena z šestnácti příběhů, které vycházejí většinou ze skutečných událostí. Příkladem je pohádka o dětech, které se spadly do vody a zachránil je policista. To se skutečně stalo, policista, který je vytáhl, za to dostal vyznamenání. Třeba pohádku O ztraceném prstýnku si vyžádali učitelé jedné ostravské základní školy, na které policisté první příběhy testovali. Učitelé prý chtěli, aby dětem někdo poutavě vysvětlil, proč si nesmí nechávat nalezené věci.

Vyšetřovatel Honzík a soudce Spravedlivý

„Vybrali jsme si nejfrekventovanější trestné činy a každý jsme ilustrovali příběhem. Všemi pohádkami přitom prostupuje vyšetřovatel Honzík a jeho kamarád soudce Přemysl Spravedlivý, který vždy na závěr příběh zobecní,“ vysvětloval soudce Roman Pokorný. Například škodlivost sprejerství přibližuje pohádka O domečku, který plakal, protože mu někdo pokreslil stěny, příběh O Elišce a tuze divném člověku, který byl milý, upozorňuje na nebezpečí pedofilů.

Policejní pohádky (zdroj: ČT24)

Policisté pohádky také namluvili

Aby si děti přečtené zafixovaly, za každým příběhem je několik otázek, které by měly zodpovědět, a ověřit tak jejich pozornost. Policejní šéf Tomáš Kužel uvedl, že pohádky by měly děti nejen vést k řádnému životu, ale mají je poučit, u koho mají hledat oporu, když se dostanou do nějaké mimořádné nebo nebezpečné situace. Kniha je doplněná cédéčkem, na kterém jsou pohádky namluvené. Čte je například náčelník kriminální policie nebo sám policejní ředitel. Knihu doprovází také pexesa, omalovánky, záložky do knih nebo rozvrhy hodin.

Krajský úřad přispěl na vydání knihy půlmilionem korun. Knížka stojí sto korun. Není ale určená do běžné distribuce, ale pouze na objednávku škol a školek. Autoři dnes poprvé předčítali policejní pohádky dětem z mateřské školy v Ostravě-Zábřehu.

Čtení pomáhá
Zdroj: ČT24