Případ pro exorcistu. První Hřebejkova detektivka je olomoucká

Olomouc - Česká televize představila na předpremiéře v Olomouci třídílnou detektivní minisérii Případ pro exorcistu. Na motivy úspěšného románu olomouckého spisovatele Michala Sýkory ji natočil Jan Hřebejk, scénář napsal Petr Jarchovský. Autor knihy zasadil děj do Olomouce a jejího okolí. Hanáckou vesnici Štěpánov sice filmaři nahradili podobnou obcí nedaleko Prahy, olomoucké reálie ale tvoří důležitou kulisu filmu.

První Hřebejkova detektivka je olomoucká (zdroj: ČT24)

Spisovatel Michal Sýkora je absolventem Univerzity Palackého v Olomouci, učí tam a jeho literární tvorba je s tímto městem úzce spjata. První veřejná projekce Hřebejkova filmu proto byla v Uměleckém centru Univerzity Palackého v bývalém jezuitském konviktu.

  • „Olomouc a její okolí je součástí poetiky mých románů, takže vnímám olomouckou předpremiéru trochu jako návrat domů,“ uvedl Michal Sýkora.

Děj Případu pro exorcistuse odvíjí od postavy kněze, který se zamiluje do mladé učitelky, chce kvůli ní opustit kněžský stav a oženit se s ní. Dívku však objeví zavražděnou na oltáři v kostele s vypáleným satanským znamením na těle. Vraždu začne vyšetřovat komisařka olomoucké kriminálky se svým týmem. Její šéf vrchní komisař začne do vyšetřování nepatřičně zasahovat. Ihned začne podezřívat samotného kněze, který ostatně s obětí praktikoval exorcismus. Kněze hraje Jan Budař, oběť Táňa Hlostová, komisařku Klára Melíšková, jejího kolegu Stanislav Majer, šéfkomisaře Miroslav Krobot.

Děj je rozdělen do tří šedesátiminutových dílů. „Díky tomu jsme měli čas věnovat se psychologii postav, těch, co vyšetřují, obětí, svědků, podezřelých i viníků,“ vysvětluje Petr Jarchovský. Pro Hřebejka je to první detektivka. „S výjimkou Nevinnosti jsme se s Petrem Jarchovským podobného žánru nedotkli, proto mne Případ pro exorcistu lákal,“ řekl Hřebejk.

I když podle literární předlohy se děj odehrává v Olomouci a nedaleké vesnici Štěpánov, především interiérové scény natáčeli filmaři z úsporných důvodů v Praze - například na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy nebo na patologii v pražském Albertově. Vesnici Štěpánov nahradila obec Tursko dvacet kilometrů od Prahy. Městské exteriéry natáčeli přímo v Olomouci, aby vytvořili iluzi, že se celý příběh odehrává tam. Ve filmu se objeví Dolní a Horní náměstí, obchodní dům nebo silo v Polské ulici.

Česká televize začne Případ pro exorcistu vysílat pravděpodobně v lednu příštího roku. A připravuje pokračování podle druhého Sýkorova detektivního románu Modré stíny. Scénář napsal opět Petr Jarchovský, Hřebejka vystřídají Viktor Tauš a Jan Prušinovský.