Mies Van Der Rohe, ja? Už i v Národní galerii, ja?

Praha - Do Národní galerie docestovala výstava finalistů prestižní evropské architektonické ceny Mies Van Der Rohe Award. Návštěvníci si díky ní mohou prostudovat pětadvacetiletou historii soutěže i profily letošních vítězů a finalistů ceny. Výstava potrvá do 25. ledna.

Mies van der Rohe v Národní galerii (zdroj: ČT24)

O cenu svedlo boj 350 staveb z celé Evropy, přičemž 40 z nich se dostalo do finále. Hlavní kategorie přitom přinesla hned dva vítěze: koncertní síň Harpu v Reijkavíku, již společně vytvořili architekti a výtvarníci, a rekonstruovanou tovární halu sloužící projektu Red Bull Music Academy v Madridu, o jejíž realizaci se zasloužil mladý začínající architekt.

„To, že se do finále probojovala a laureátem se stala stavba, která je výsledkem takhle blízké spolupráce architekta a výtvarného umělce, je v dnešní době velmi zvláštní a neobvyklé. Dnes se architektura spíš od výtvarného umění vzdaluje,“ poznamenala kurátorka Jana Tichá k vítězství jmenované koncertní síně.

Bývalá tovární hala je zase konverzí v multifunkční prostor. Přeměna proběhla v rekordně krátkém čase a navíc velmi jednoduchými prostředky.

Cena Mies Van Der Rohe se udílí už 25 let a její laureáti reflektují historický vývoj současných architektonických trendů. Letošní nominace však zůstaly bez českého příspěvku. Naopak v nominacích na příští rok je hned 11 objektů včetně vily v pražském Podolí od architekta Josefa Pleskota.

3 otázky pro kurátorku Radomíru Sedlákovou:

Česko je do příštího ročníku nominovaných 11 projektů. Jakou mají podle vás šanci v konkurenci dalších stovek kandidátů?

Je zajímavé, že i když stavby nominovala Česká komora architektů i nezávislí experti, tak se shodli ve velice rozmanitém spektru staveb. Myslím, že některé by se do finále mohly propracovat. Úspěchem ale bude, když se tam dostane i jedna, dvě nebo tři.

Výstava představuje i pětadvacet let historie soutěže. Dají se v ní vysledovat nějaké trendy?

Architektura je už záležitostí všedního dne. Formuje lidské prostředí. Stavby, které pravidelně vítězí, jsou kulturní, což je věc, která stojí za zamyšlení. Nejde o velká obchodní centra, ale výhradně o kulturní projekty.

Jakou roli má v představování vítězných projektů cen Miese van der Rohe Národní galerie?

Poslední tři roky se výstava konala ve Veletržním paláci, protože jsme přesvědčeni, že prestižní soutěž patří do prestižního prostředí. A za ten Veletržní palác považujeme.

Vydáno pod