Využití starých industriálních prostor? Konvertujte k Fragnerovi

Praha – Galerie Jaroslava Fragnera ke konci roku bilancuje s architekturou. Výstava Architektura konverzí 2005–2015 představuje nové využití industriálního stavitelství. Ukazuje tak, že staré budovy nemusí nutně končit opuštěné a zpustlé. Jak se z tiskárny staly luxusní byty a z výrobny hořčice zase posilovna?

Galerie Jaroslava Fragnera rekapituluje s architekturou (zdroj: ČT24)

Opuštěné sklady, textilní závody, elektrárny, tovární haly i pivovary. Nevyužitých objektů spojených s průmyslovou minulostí jsou u nás tisíce. Nového využití se však dočkal jen zlomek z nich. Výstava ukazuje návštěvníkům výběr víc než třicítky příkladů, které jako většina nezůstaly u ledu.

Jejich oživení mají často na svědomí občanské iniciativy. Prostory staveb jsou totiž často ideální k nastartování různorodých aktivit. Za velmi zdařilou konverzi industriálního areálu považuje jeden z kurátorské dvojice Dan Merta např. areál Dolních Vítkovic v Ostravě, který se postupně mění v plnohodnotné kulturní centrum.

Dnes se často neví, co s takovým typem objektů dělat, potvrdil kurátor Benjamin Fragner. „Je velmi důležité, že už se změnila obava, že by využití staveb mohlo negativně působit na okolí. Jde o místo, kam se upírá dnešní zájem lidí v daném místě,“ dodal.

Trendy současného využití prostor jsou soustředěny do pěti kategorií. Zastoupeny tak jsou objekty komerční a administrativní, studia, obchody, prostory pro bydlení i pro kulturu a veřejné aktivity. Svou formou se snaží oslovit jak odbornou, tak i laickou veřejnost. Ta se na architektonické chameleony může dívat až do 1. února příštího roku.