Míň je víc. ČT na jaře odhalí Husa, tajemství rodu i několik vražd

Česká televize přidala o důvod víc, proč se těšit na jaro. Zveřejnila dnes chystaný jarní program, i když některé z pořadů uvidí diváci na obrazovce už od ledna. Výjimečné bude dvoudílné hrané drama o Janu Husovi, po úspěchu první série se vrací Tajemství rodu a na tradici televizní zábavy naváže pořad Zpívá celá rodina.

Jaro seriálové

Žádné divoké střílečky nebo chladná analytická práce laboratoře, Vraždy v kruhu se řadí k psychologickým detektivkám a opírají se především o silnou osobnost hlavního hrdiny - majora Holiny v podání Ivana Trojana. Společně se svými kolegy (Richard Krajčo, Marek Němec) a s přispěním manželky astroložky (Hana Vagnerová) řeší případy, které jsou propojeny znameními zvěrokruhu. Případ pro exorcistu, třídílnou detektivní minisérii, dostal ale na stůl Jan Hřebejk, pro něhož bylo natáčení první režisérskou zkušeností s tímto žánrem. Do televizního zpracování románu Michala Sýkory obsadil Miroslava Krobota, Kláru Melíškovou a Stanislava Majera.

Už se známými postavami se diváci setkají ve dvou seriálových pokračováních původní tvorby ČT. Znamení koně nese nových třináct dílů z prostředí koňské farmy a dostihů; cyklus Škoda lásky pak na televizních obrazovkách připomene povídkové předlohy vypůjčené od klasiků, jako je Božena Němcová, i od současných autorů, třeba Miloše Urbana.

Jaro filmové

K šestistému výročí upálení Jana Husa natočila ČT dvoudílný televizní film o tomto reformátorovi. Snímek v režii Jiřího Svobody vznikl podle scénáře Evy Kantůrkové. Hlavní role v dramatickém zpracování Husova života se ujal Matěj Hádek.

Jaro přivábí na obrazovky také některé koprodukční filmy ČT, na které diváci mohli zajít do kina. Například filmové režisérské debuty Jiřího Mádla a Ondřeje Sokola. První z nich natočil příběh o rodině dětskýma očima Pojedeme k moři, druhý je autorem zádumčivé komedie Krásno. Do programu se dostanou také oceněné tituly: dramatu Zdeňka Tyce o umírání Jako nikdy si všimli Čeští lvi i Ceny české filmové kritiky, psychologické Líbánky Jana Hřebejka získaly na karlovarském festivalu Cenu za režii.

Jaro dokumentární

Kmeny - šestnáctidílný cyklus mapující specifický životní styl městských subkultur vychází ze stejnojmenné knihy, kterou připravil rapper a výtvarník Vladimir 518. Po kořenech pátrá i druhá řada Tajemství rodu. Svůj rodokmen bude před kamerou sestavovat například Jaromír Hanzlík, Miroslav Donutil, Natálie Kocábová, Matěj Ruppert, Jiřina Bohdalová nebo Jiří Mádl.

Miroslav Donutil a jeho syn Martin v pořadu Tajemství rodu
Zdroj: ČT/Jan Čepela

Výrazný prostor dostanou celovečerní dokumenty. Do tuningového prostředí zavede diváky „jemná love story z drsného severu Čech“ K oblakům vzhlížíme, za niž Martin Dušek obdržel na letošním festivalu Ji.hlava cenu pro nejlepší český dokument. Olgu Havlovou, první českou první dámu, přiblíží portrét od Miroslava Janka; Trabantem na konec světa se vydá dobrodruh Dan Přibáň; Benjamin Tuček se zamyslí nad urbanistickým Plánem Prahy a zájmy, které ho ovlivňují, a Pavel Štingl s přispěním ironického komentáře Patrika Ouředníka rozebere v dokumentární eseji Eugénie.

Jaro v nových formátech

Na pomezí dokumentu a reality show se pohybuje Dovolená v protektorátu. Televizní experiment vrátí sedmičlennou rodinu v čase o sedmdesát let zpět a bude pozorovat, jak by si s životem za nacistické okupace poradila. Tři generace zapojí také obnovená televizní show Zpívá celá rodina, která byla hitem obrazovek v 70. letech. V každém díle, jimiž bude provázet herec Václav Kopta, poměří svůj talent tři rodinné týmy.

Soutěživí diváci si na své přijdou také v soutěžní novince Míň je víc, v níž paradoxně vyhrává účastník s nejnižším bodovým skóre. Úkolem je znát nejen správnou odpověď, ale i najít takovou, kterou zmínilo co nejméně lidí. Z trochu jiného těsta je pak Boj o koláč. V odvážné zábavě na hranici situační komiky, grotesky, černého humoru a parodie se utkají Marek Daniel, Josef Polášek, Bára Poláková, Tomáš Měcháček a Tomáš Jeřábek. Vítěz získá šanci moderovat televizního Silvestra.

Nikoliv o lokty, ale o pomocnou ruku jde v pořadu, který na přání jejich blízkých pomáhá lidem ve složité životní situaci. Kousek nebe jim snese moderátor Pavel Kříž.

Jaro déčkové a artové

Programové novinky si pro své diváky přichystaly rovněž dva nejmladší kanály České televize. "Na Artu je třeba vypíchnout dokumentární cykly Po stopách československého filmového zázraku, Děti sametu a hudební cyklus Můj pokus o mistrovský opus nebo nový formát hudebního pořadu Kombo. Na Déčku pak novinky, jakými jsou Cestohrátky, cyklus o chovu domácích zvířat Telefon nebo nové večerníčky, Gorilí pohádky a Žížaláky," zmínil některé z novinek programový ředitel ČT Milan Fridrich.

Žížaláci
Zdroj: ČT24/ČT

Už od ledna na ČT uvidíte:

  • Vraždy v kruhu - dvanáct kriminálních případů propojených znameními zvěrokruhu vyšetřuje Ivan Trojan.
  • Znamení koně II - pokračování seriálu z prostředí farem a dostihů.
  • Případ pro exorcistu - třídílná minisérie inspirovaná britskou školou podl scénáře Petra Jarchovského a v režii Jana Hřebejka.
  • Kdo neskáče, není Čech - dokumentární sedmidílná komedie o lidech, kteří žijí vesnickým fotbalem.
  • Moje soukromá válka - dokumentární cyklu s občanské statečnosti.
  • Jeden rok s Fulbrightem - desetidílná dokumentární série mapující rok života stipendistů Fulbrightova programu.
  • Míň je víc - nový soutěžní pořad.
  • Zpívá celá rodina - oblíbená zábava z dob československé televize se vrací, zpívající rodiny se utkají v talentovém klání.
  • Boj o koláč - důležité není vyhrát, ale pobavit; Bára Poláková, Josef Polášek či Marek Daniel poměřují své bavičské schopnosti.
  • Děti na tahu - talk show s prvky reality TV, v níž děti říkají, co si ve skutečnosti myslí o svých rodičích.
  • Můj pokus o mistrovský opus - šest špičkových interpretů v autorských dokumentech šesti režisérských osobností.
  • Kombo - nový hudební pořad kombinující záznam koncertů zajímavých českých kapel s dokumentárním pohledem
  • Po stopách československého filmového zázraku - další cyklus mapující československou kinematografii, tentokrát od znárodnění kinematografie v roce 1945 po doznívání nové vlny v roce 1969.