I „books“ můžou být „cool“. Literatura pro mládež je na vzestupu

Praha – Podle posledních průzkumů Národní knihovny ČR ztrácí literatura u současné generace dětí na oblibě a čtení je nebaví. Stoupající popularita tzv. „young adult literature“ neboli literatury pro mládež by ale v budoucnu mohla zamíchat kartami. Zahraniční trh s tímto typem publikací počítá naplno a v tuzemsku se tenhle žánr už také pomalu začíná prosazovat.

„Young adult literature“ je ve světě stále na vzestupu. Do psaní knih se mnohdy pouštějí i spisovatelé, kteří běžně píšou pro dospělé. Díky tomu není výjimkou, že po knihách pro mládež sahají i starší čtenáři. Zapojení „běžných“ autorů navíc zajišťuje větší variabilitu i vyšší úroveň literatury pro mládež. „Už to nejsou jen příběhy o upírech,“ potvrzuje šéfredaktorka CooBoo Tereza Pecáková. Mezi čtenářské favority patří antiutopie, contemporary příběhy z obyčejného světa či magický realismus.

  • V jazyce aboriginů znamená „cooboo“ dítě. Krom toho ale název odkazuje i na anglická slova cool a books. 
  • Od roku 2011 mohou čtenáři najít „kubulínské“ knihy také na Slovensku.
  • Cílem této sekce bylo vyčlenit komerční tituly pro mládež tak, aby v Albatrosu zůstala hlavně dětská „klasika“.
  • Antiutopie, neboli dystopie je myšlenka společnosti, která se vyvinula špatným směrem. Je tedy opakem utopie, která ukazuje ideální společnost.

Průkopníkem ve vydávání knih pro teenagery je v Česku nakladatelství CooBoo. Mladší sourozenec známého Albatrosu letos oslavil pět let, během nichž už vydal téměř pět set nových publikací a dotisků, přičemž eviduje na 1,5 milionu prodaných kusů. Čtenáře zásobuje jak světovými bestellery či romantickými příběhy, tak dystopií, horory a také komiksy. Příležitosti se na tomto poli chopila také Euromedia, který zřídil podobnou sekci YOLI.

Knihy s výše zmíněnou tématikou mizí z pultů zejména díky děvčatům. Chlapci ve věku 11–15 let tolik nečtou, a když, tak spíš non fiction nebo fantasy, uvedla Pecáková.

Literatura pro mládež ve světě

Americká asociace knihovníků a knihoven The Young Adult Library Services Association (YALSA) v roce 1998 zahájila tradici čtenářského týdne pro teeganery, v nichž se mezi prvními snažila v adolescentech vybudovat lásku k literatuře.

Kouzelníci, upíři ani dystopické příběhy ale žánru nedominovali vždycky. Počátky literatury pro teenagery formovaly jiné, obyčejnější postavy bez jakýchkoliv magických schopností. Za jednu z prvních knih v tomto žánru je považované dílo Seventeenth Summer od Maureen Daly, které vyšlo za druhé světové války v roce 1942. Jednalo se o zamilovaný román pro dívky, jejž později následovaly další romance a sportovní příběhy pro chlapce.

Moderní marketingový boom však přišel až na začátku milénia. Trhu cílícímu na mladé čtenáře pomohl dobře načasovaný Harry Potter J. K. Rowlingové. Série o kouzelnickém učni „nakopla“ a inspirovala další spisovatele, tudíž se zrodily celé generace hrdinů – upírskou ságou Twilight počínaje, futuristickými Hunger Games konče. Mezi největší hity dnes patří Divergence, k níž letos přibylo i filmové zpracování.