Všechny sametové písně na jednom CD, pokřtily ho Havlová a Kubišová

Praha – Dvě desítky skladeb, které provázely Čechoslováky v roce 1989 na cestě od totality k demokracii, teď vyšly na CD. Písně Sametové revoluce včera v pražské Lucerně pokřtily Dagmar Havlová a Marta Kubišová.

Album připomíná listopadové události 1989 (zdroj: ČT24)

Jednou z nejznámějších písní je Modlitba pro Martu, která během revoluce zazněla z tribun hned několikrát. „Jirka Černý mě vystrčil na ten balkón a řekl: chtělo by to malinkou modlitbičku. Tak jsem si říkala, ježíš jak, kde to mám vzít ten základní tón. A ještě ke všemu jsem si zapomněla brýle na nose, takže jsem najednou viděla to úplně narvané Václavské náměstí,“ vzpomíná po letech Marta Kubišová na listopadové dny.

„Já Martu Kubišovou zbožňuju nejen za její písničky a za její krásný hlas, ale i za její osobní postoje, za její charakter,“ uvedla Dagmar Havlová. Právě památce Václava Havla i tehdejším studentům jsou Písně sametové revoluce věnovány.

Českou lidovku Ach synku, synku zpívalo před 25 lety na Letné společně asi 750 tisíc lidí. Vybrali si ji proto, že to byla oblíbená píseň Tomáše G. Masaryka. Na stejné tribuně tehdy vystoupil i Jiří Dědeček s písní Vraťte mi nepřítele. „Nepřítel je blbec, obecně vzato. Tenkrát jsme to měli jasné: oni byli blbci a my jsme byli ti správní. Teď se nám blbec rozprostranil, a to tedy napříč celým politickým spektrem,“ konstatuje písničkář Jiří Dědeček.  

Kromě těchto interpretů najdou lidé na albu také songy Havlíčku, Havle (Jaroslav Hutka), Variace na renesanční téma (Vladimír Mišík), Morituri te salutant (Karel Kryl) nebo Když mě brali za vojáka (Jaromír Nohavica).