Christie's trhla aučkní rekord: 853 milionů dolarů jde do historie

New York – Po výjimečné dražbě v aukčním domě Sotheby's přišla se svým rekordem také konkurenční Christie's. Síň přepsala historii po včerejší dražbě, která byla tou nejvýnosnější v dějinách společnosti. Za moderní a poválečné umění sběratelé i kupci utratili na 853 milionů dolarů (v přepočtu téměř 19 miliard korun). Největší zájem tradičně budila plátna Andyho Warhola.

Milovníci umění nabídli největší obnos za triptych Elvise Presleyho (Trojitý Elvis) – cena se vyšplhala na téměř 82 milionů dolarů. Za čtyři portréty herce Marlona Branda dali „jen“ 70 milionů a z osmdesátky nabízených předmětů nenašla kupce pouze pětice z nich. Doslova bitva se strhla o dva obrazy Andyho Warhola, které se nakonec prodaly za více než 150 milionů dolarů.

„Když se podíváte na jakýkoliv jiný trh, když budete sledovat trh s cennými papíry, je to jako na houpačce. Jediný trh, který zůstává stabilní během posledních dvou až tří let, je mezinárodní trh s uměním. A právě to vyhnalo naše ceny do nejvyšších možných pater,“ prohlásil Brett Gorvy ze síně Christie's, šéf poválečné sbírky umění.