Každý by měl zažít Rok na vsi ve smrštěné verzi od Krobota

Praha - Je dobré se občas zamyslet nad stavem společnosti a mně se zdálo, že potřebuje právě takový obraz, vysvětlila ředitelka Divadla Na Fidlovačce Eliška Balzerová, proč se po jednadvaceti letech rozhodla na pražskou scénu vrátit románovou kroniku Rok na vsi. Vybrala si ceněnou dramatizaci Miroslava Krobota, v jehož režii se hra od bratří Mrštíků hrála v roce 1993 v Národním divadle.

Z tehdejšího představení vznikl i televizní záznam, současní tvůrci se na něj prý ale nedívali. „Každá generace uchopí text po svém,“ domnívá se Balzerová. Zároveň se ale aktuální nastudování od Krobotových úprav příliš neodkloní. „Vybral to nejpodstatnější. Rok na vsi je hra o lásce, žárlivosti, nenávisti, ale hlavně o tom, něčemu věřit,“ podotkla Balzerová.

Krobot se k úspěšné inscenaci jako režisér už vracet nechtěl, režie se na Fidlovačce tedy ujal Pavel Šimák. Podle něho by baladický příběh z moravské vesnice mohl diváky oslovit tím, že vypráví o jednoduchých věcech, které se vlastně příliš nemění. „Je to úplně současná hra o lásce, o smrti, dokonce o korupci, nemanželských dětech. To jsou věčná témata, ani ne nějak filozoficky vznešená, naopak úplně jednoduchá. A na vesnici je tohle vše jako pod lupou, mnohem koncentrovanější,“ uvedl.

Miroslav Krobot dramatizací rozsáhlého textu bratří Mrštíků podle něho napsal novou hru. „Těch devět set stran prý dramatizoval deset let. A vytáhl to, co je důležité, takže je zbytečné hledat něco jiného,“ naznačil představitel hlavní role Roman Zach, že diváci, kteří si pamatují i slavnou inscenaci v Národním divadle, zásadními změnami překvapeni nebudou.

Na účinkování v Roku na vsi kývl téměř okamžitě, patří k těm, kteří původní představení viděli, Rybáře, jehož ztvárnil nyní na Fidlovačce, hrál před dvěma desetiletími Boris Rösner, Zachův pedagog na DAMU. Dalších rolí se ujali Barbora Mošnová, Sandra Pogodová, Marie Doležalová či Ladislav Županič.

Fidlovačka prožije Rok na vsi podle Krobota (zdroj: ČT24)

Krobotovu dramatizaci mělo v poměrně nedávné době na programu Městské divadlo Zlín (v režii J. A. Pitínský) a Městské divadlo Kladno (v režii Michala Langa); románová kronika se také objevila na několika scénách v úpravě a režii Břetislava Rychlíka (v Jihočeském divadle a v Městském divadle Brno). Divadlo Na Fidlovačce začne rok na moravské vsi Habrůvka poprvé odpočítávat 6. listopadu.