PROLISTUJTE SI rodinné album španělských Habsburků od dvorního malíře

Vídeň - Barokní malíř Diego Velázquez se proslavil především portréty španělské královské rodiny. Španělská královna, spolu s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem, osobně také zahájila první Velázquezovu samostatnou výstavu v německy mluvících zemí. Expozice ve vídeňském Muzeu dějin umění historické propojení obou zemí také připomíná.

„Výstava Diega Velázqueze pomůže zlepšit už tak výborné vztahy mezi našimi zeměmi,“ nechala se při zahájení slyšet španělská královna Letizia. Barokní mistr ze Sevilly, doceněný zaslouženě až impresionisty v 19. století, musel ale na návštěvu Vídně čekat téměř čtyři století. 

„Je překvapivé, že se v německy mluvící zemi dosud nikdy nevystavovala tvorba tohoto předního španělského malíře 17. století,“ udivilo i ředitelku vídeňského Muzea dějin umění Sabine Haagovou. Velázquez přitom portrétoval řadu Habsburků, rod, který propojil obě země. Filip IV., u něhož působil jako dvorní malíř a správce uměleckých sbírek, byl předposledním Habsburkem na španělském trůně.

Portréty tváří blízkých jak Španělsku, tak Rakousku, tvoří velkou část výstavy. „Umožňuje nám ukázat dvorní portréty v širším kontextu,“ podotkla k expozici ředitelka vídeňského muzea. Ze svých sbírek exponáty zapůjčilo také madridské Prado, Národní galerie v Londýně nebo Muzeum krásných umění z Bostonu.

Ze zahraničí byly zapůjčeny vedle portrétů také obrazy s poetickou nebo náboženskou inspirací, vybrána byla i díla čerpající z mytologie nebo zachycující historické události. Hostem ve Vídni bude Diego Velázguez až do 15. února příštího roku.

Diego Velázquez poprvé vystavuje v německy mluvících zemích (zdroj: ČT24)