Preparované hlavy a cukrové lebky. Smrt jim v Náprstkově muzeu sluší

Praha - Náprstkovo muzeum otevřelo výstavu k Dušičkám více než vhodnou. Preparované lidské hlavy z Ekvádoru, rakev ve tvaru mercedesu anebo indická malba rituálního sebeupálení vdovy patří k exponátům přibližujícím návštěvníkům rituály smrti v mimoevropských civilizacích.

Náprstkovo muzeum seznamuje s mimoevropskými Rituály smrti (zdroj: ČT24)

Rituály smrti jsou součástí výstavního cyklu Smrt, který už představil výstavy Smrt kmotřička a Onen svět, zaměřené na českou tradici a umění. Aktuální instalace v budově Náprstkova muzea tak umožní srovnání s nám velmi vzdálenými a někdy těžko pochopitelnými zvyky z historie i současnosti dalekých zemí.

„Jak mimoevropské civilizace pojímají smrt, je skutečně hodně odlišné od našeho přístupu. V moderním světě smrt odsouváme, stavíme mezi ni a nás hráz, ale v mimoevropských civilizacích lidé stále se svými zemřelými, dá se říct, žijí. Slaví s nimi svátky, svěřují se jim, prosí je o radu,“ popsala základní rozdíl kurátorka Kateřina Klápšťová.

Poznat mohou návštěvníci blíže rituály smrti z Číny, Egypta, Indonésie, Oceánie, Mexika, Japonska i subsaharské Afriky, a to prostřednictvím více než dvou stovek exponátů. Rozděleny jsou do tří částí. Odloučení je věnováno bohům spojovaným s umíráním a smrtí a různým formám loučení se zesnulými a smutku. Zohledňuje i nakládání s mrtvými zemřelými „nepřirozeně“. „Uvidíte preparované hlavy, které zhotovovali indiánští bojovníci skupiny Jíbaro z amazonských pralesů. Když bojovník přemohl nepřítele, odnesl si jeho hlavu a pomalým procesem ji vysoušel - horkým pískem, vařením ve vodě,“ představila jeden ze skutečně nezvyklých exponátů kurátorka.

Část Přechod sleduje cestu na druhý břeh - zacházení s tělem před pohřben, vlastní pohřeb a pohřební rituály. „Úplně poprvé vystavujeme mumii pocházející z chilské kultury Patilios. Staří předkolumbijští indiáni svazovali těla mrtvých do pozice plodu v děloze,“ upozornila Kateřina Klápšťová. Zajímavým srovnáním je pak rakev z dob egyptské Nové říše a novodobá schránka v podobě mercedesu z Ghany, obě ukazují na vysoké společenské postavení nebožtíků.

Poslední část - Návrat - je spojena s nadějí a představami o životě po životě, popisuje různé podoby podsvětí a zádušních krajů či formy reinkarnace a také projevování úcty mrtvým předkům. Prohlédnout si mohou návštěvníci mimo jiné zlatý polychromovaný domácí oltář s plastikou stařeny hlídající vstup do podsvětí z Japonska, přes 4 000 let starou sochu prince Neserkauhora z Egypta nebo kostýmovanou masku pro vtělení předka z Nové Guiney.

„Seznámí se s jiným přístupem, možná začnou uvažovat, že na smrt se dá dívat i jinýma očima, a naučí se, že zemřelí jsou naší součástí, byli s námi určitou dobu za svého života a mohou s námi být i v době budoucí,“ shrnula kurátorka, jaké dojmy by si přála v návštěvnících výstavy vyvolat. Na Rituály smrti mohou do Náprstkova muzea zajít do 20. září příštího roku.

Smrt v Národním muzeu - výstavní cyklus pro sezonu 2014/2015:

  • Smrt kmotřička - České muzeum hudby; 18. června 2014 – 23. února 2015; umělecké ztvárnění smrti
  • Onen svět - Národopisné muzeum – Musaion; 24. července 2014 – 12. července 2015; téma smrti v české lidové kultuře 19. a počátku 20. století
  • Rituály smrti - Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur; 31. října 2014 – 20. září 2015; vnímání smrti v mimoevropských civilizacích
  • Smrt - Nová budova Národního muzea; 22. ledna 2015 – 25. října 2015
  • Smrtelné slasti - Nová budova Národního muzea; 22. ledna 2015 – 10. května 2015
  • Slavné pohřby - Národní památník na Vítkově; 24. dubna 2015 – jaro 2016
  • Brány slávy a nesmrtelnosti - Lapidárium; od dubna 2015