Vizionář ve věku rozumu: Karel Malich vystavuje v Praze

Praha – Více než šedesátiletou uměleckou dráhu Karla Malicha připomíná retrospektivní výstava s podtitulem Vizionář ve věku rozumu v pražské Galerii Zdeňka Sklenáře. Výtvarník nedávno oslavil devadesáté narozeniny, věk mu však tvůrčí energii neubírá. Jeho nadčasová tvorba budí zájem i za hranicemi. Brzy ho čekají dvě výstavy v Číně.

Karel Malich vystavuje v Praze (zdroj: ČT24)

Karel Malich do svých děl vtěsnává úžas a fascinaci přírodou, takřka nekonečnou kreativitu a analytické myšlení. Jeho malby, pastely, grafiky a drátěné plastiky se prodávají za miliony. „V New Yorku na Výstavě 20 národů jsem poprvé viděl, že nejsem pitomej, ale jsem rovnocennej takovejm těm velkejm jménům,“ hodnotí svou tvorbu sám výtvarník.

V šedesátých letech se ve Slavii scházel s Kolářem, Sýkorou a dalšími členy skupiny Křižovatka. Jinak mu ale bohémské prostředí kaváren příliš nevoní, Slavii má raději tu fotbalovou. „To, že v devadesáti vytváří nástěnné reliéfy a jiná díla, znamená, že stále je mlád vnitřně,“ hodnotí Malichovu tvorbu galerista Zdeněk Sklenář.

Nadčasová tvorba Karla Malicha vzbuzuje čím dál tím větší zájem i za hranicemi Česka. Po mnoha výstavách na západě teď dílo holického rodáka objevuje i Asie. Důkazem toho jsou dvě nadcházející výstavy v čínských metropolích: v Pekingu a v Čcheng-tu.