Pozor křehké! Díla ze skleněné drtě jsou k vidění v Brně

Brno – Z pražského Musea Kampa se do brněnského Muzea romské kultury přesunula díla romského výtvarníka Rudolfa Dzurka. V Brně mají lidé na dlouhou dobu poslední příležitost si je prohlédnout – jsou totiž vytvořena ze skleněné drtě, a tedy choulostivá na převoz i vystavování.

Dzruko (1941–2013) pocházel z romské osady na východním Slovensku. Po válce jeho rodina přesídlila do severních Čech, kde začal pracovat jako dělník ve sklářských závodech. A z odpadního materiálu – barevné skleněné drtě – začal pomocí lepidla vytvářet své naivistické obrazy. Ačkoli od 70. let vystavoval, živil se všelijak, třeba jako topič nebo zedník. Po roce 1989 koupila několik jeho obrazů Národní galerie a dnes se hodnota jeho díla počítá v milionech.

Muzeum romské kultury vystavilo 39 skleněných mozaik a osm dřevěných soch, většina pochází ze sbírek instituce, část zapůjčili soukromí majitelé. Dzurkovými oblíbenými tématy jsou ženy, cesta, hudba a smrt. V jeho dílech se odráží i romská historie, zachytil například snahu komunistického režimu napasovat Romy do socialistických škatulek nebo rasově motivovaný žhářský útok ve Vítkově. 

„Zatímco přízemní velký sál ukáže obrazy spojené tématem světa Romů, jejich bídy i fantazie, bláznovství i lidskosti a také věčného hledání svého místa, ve druhém patře budou k vidění díla inspirovaná ženou, matkou i milenkou, ústředním to motivem autorových úvah,“ popsala výstavu její kurátorka a ředitelka muzea Jana Horváthová.

Instalace pojmenovaná po jednom z Dzurkových obrazů: Století pohrom – století zázraků zaplní brněnské muzeum do 20. března příštího roku. Poté budou křehká díla opět uložena do depozitářů.